Slöjdfrökens skräck blev en mästare på att sy

  • lenaformdanielsson

Som en ekorre far hon runt i det 300 kvadratmeter stora huset mitt i hembyn Rugstorp. Här i en idyll från 1920, en gång skapad av farfar, bor Lena ”Form” Danielsson med sin man Waine.

Rugstorp. Egentligen behöver inte Lena någon närmare presentation. Hon är tämligen känd efter sina 21 år som ägare till butiken Lena Form i Kalmar. Hon, den där lilla rödhåriga envisa saken som struntade i slöjlärarinnans förmaningar och gick sin egen väg. Först rakt från handelsskolan, till banken och vidare in genom dörren till ett jobb som chef för Hemslöjden. Tänka sig. Hon som enligt slöjdfröken varken kunde syeller brodera.
– Jag hade jobbat 24 år på bank och hade den ekonomiska kunskapen när jag blev erbjuden jobbet, säger hon.

Men drömmen om att göra precis som hon själv ville fanns förstås fortfarande kvar och eftersom hon parallellt hela tiden jobbat med egna projekt fanns efter tre år tankarna på att starta något eget.
– Jag säger nog upp mig, sa jag en dag till Waine som svarade, ”Ja, gör det”. Detta var 1991 och då började jag på riktigt att skapa och sy mina egna kläder. Tre år senare öppnade jag butiken Lena Form.
Men som om detta inte skulle vara nog kom hon också in på Konstfack. Där gick hon ett intensivår med nio andra kvinnor för en professor som hette Wanja Djanaieff.

Det året ledde till en gemensam utställning och en vänskap med Wanja Djanaieff som mynnade ut i att hon på sitt raka vis sa till Lena att hon måste låta någon annan sy hennes grejer.
– Då bodde jag och Waine i en vindsvåning på Esplanaden i Kalmar och där var det grejer överallt. ”Så där kan du inte hålla på. Du ska rita och någon annan ska sy”, sa hon till mig. Vi hittade varandra ganska väl hon och jag och hon kom också med många goda råd, berättar Lena.
Under tiden vi pratar dukar hon fram kaffe och kakor i det vackra rummet som vi sitter i, i det stora huset. Ett hus som för Lena och maken är hemma, på riktigt.
– Vi har en bostadsrätt på Kattrumpan i i Kalmar och där är också så fint. Men det är här jag uppvuxen och här jag har mina rötter. Det är ett så underbart ställe och vi älskar det, säger hon med riktig glöd i rösten.
Hon visar runt och berättar om de gamla fina kakelugnarna som finns i nästan varje rum. De är tillverkade i Karskrona kakelugnsfabrik och otroligt vackra.

Efter kaffet tar hon mig med ut på gården för att visa ett annat hus som inte heller går av för hackor. Det är knappt att man tror det är sant, men Lenas föräldrar startade och drev en biograf på gården. Och den gamla biografen är väl bevarad, än idag. Många förknippar kanske Lena med personliga kläder med hög trivselfaktor, men hon har gjort bra mycket mer än så. Till exempel sålt mycket av andra märkesdesigners och hon har anordnat visningar där hon bjudit in kända personligheter som Babben Larsson, Björn Ranelid och Jonas Hallberg som kåsörer. Konst runt har hon varit med i många år och genom den dragit en väldans massa folk till byn.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 29 juni 2017