”Slöjd handlar om att göra saker med händerna”

  • thea_MG_8762 (kopia)

– Jag tänkte inte så mycket på det som liten, men jag har alltid haft en kärlek till textilier, säger Thea Östin.

Två käpphästar ligger på bordet, en massa tyger, ull och annat tillbehör håller på att plockas in i sina rätta lådor. Nyligen arrangerade Kalmar läns hemslöjdsförening en kurs i hästkäppstillverkning. 

– Nu ska vi röja, för till helgen ska vi ha en spinnkurs här i slöjdsalen. Det är ett flexibelt rum som används till mycket, säger Thea Östin.

Hon är sedan januari i år hemslöjdskonsulent inom textil slöjd. 

– Vi har fått ställa om en del med kurser och utbildningar, och försöker erbjuda ett större digitalt utbud. Men det finns utmaningar, för slöjd handlar om att göra saker med händerna. 

Thea bor idag utanför Gamleby, i sin farmors föräldrahem. Hon föddes i Sverige, men bodde som liten i Tyskland och Schweiz.

– Mina föräldrar jobbade utomlands, men när jag var fem år flyttade vi tillbaka till Sverige, till Åtvidaberg. 

Pappan tog så småningom över sin mammas gård i Borghult, i norra Kalmar län. Familjen flyttade dit, Thea började gymnasiet. 

– Jag visste inte vad jag ville jobba med, så jag valde ekonomisk linje. Jag tänkte att det var praktiskt att ha.

Idag är hon glad över sitt val, som hon haft stora nytta av. Även om det inte var ekonomi, utan textil slöjd, som kom att fånga henne. 

– Jag har alltid hållit på att sy, sticka, virka och brodera. Min farmor var den som inspirerade och uppmuntrade mig mest. 

Som åttaåring började Thea samla på dukar. 

– Jag kikade i farmors linneskåp och fick en duk av farmor. Hon blev nog glad att jag tyckte om det, så jag fick fler och fler.

Lin Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 12 november 2020