Slitsamma men lärorika år

  • maritha_MG_4837 (kopia)

Att det krävs tid, pengar, motivation och tålamod som egenföretagare, det var inget nytt för Maritha Harrysson när hon tog över som ägare till Hagby bil och smide. Däremot var det mycket annat nytt att sätta sig in i. 

Maritha Harrysson tar emot i det som numera är Hagby bil och smides butik, men som förr var verkstad. 

– Allt började faktiskt i den röda längan där borta, berättar hon och pekar på andra sidan vägen.

Där ligger en röd byggnad som idag är privatbostad med tillhörande verkstad. 

Hagby bil och smide grundades 1896, av en lokal bysmed vid namn Karl Petersson. På 30-talet övergavs den röda längan till förmån för nuvarande lokaler, där det byggts en modern verkstad. 

– Sedan starten 1886 har företaget utvecklats av tre generationer Petersson, säger Maritha.

Hon tog själv över verksamheten, år 2012, av en Petersson. Börje Petersson. Men hennes första kontakt med företaget skedde redan 1994. 

– Då fick jag ett gravvik i butiken. Jag blev uppringd av Börjes bror, Rune. Jag tror det var hans sambo som tipsat om mig. 

Efter vikariatet kom hennes barn, och hon hoppade då in i omsorgen. Hon startade även eget företag, Textilträffen, där hon sydde efter beställningar. 

– Och så hade jag tidigare drivit Loversträffen, lanthandeln i Hagby. Den drev jag i fem år, 1988-1993. 

Efter barnafödandet 2000 väntade jobb på Kährs i Nybro, vilket kombinerades med studier kring bokföring. Och under dessa åren fick hon även tre barn. Allt blev lite för mycket, och Maritha var tvungen att landa. Eftersom hon läste bokföring tänkte hon sig praktik på en bokföringsbyrå eller ett redovisningsföretag. Men praktiken kom att bli på en tidigare arbetsplats, Hagby bil och smide.  

– Jag kände till företaget och personalen sedan tidigare, och jag trivdes bra här. Så 2002 började jag praktisera på kontoret. 

Energin återvände, vardagen rullade åter på och när butiken hade behov av mer personal, började Maritha där. Två år senare, i samband med en kollegas pensionering, kom hon att få arbeta på kontoret igen. Och ytterligare två år senare kom en annan pensionering att skapa en helt ny framtid för henne. 

– Börje Petersson som då ägde företaget var 67 år och pratade om att han ville sälja. 

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 10 september 2020