Släktgården där kärleken till islandshästar går i arv

  • Ellinor Gustafsson och Ing-Marie Gustafsson är den sjätte respektive sjunde generationen på gården Hägnen. Kärleken till hästar är något de delar.
    IMG_8047_2

På gården Hägnens Islandshästar står djuren i centrum. Hundar springer fritt i hästarnas hagar. Katter går in och värmer sig hos kaninerna när det är kallt. Och allt började med en önskan om att få en åsna.
På båda sidor om den grusade vägen upp till gården går det islandshästar. Hagarna är flera och hästarna är många.
– Det hela började med ridlekis. Det var en slump att det blev det. Några grannar undrade om jag kunde lära deras barn att rida. Det började ideellt med cirka sju barn och sedan helt plötsligt var det 100 barn, säger Ing-Marie Gustafsson.
Kärleken till hästar är något som gått i arv i familjen. Mamma Ing-Marie Gustafsson är uppvuxen som sjätte generationen på gården Hägnen i Norra Sävsjö. När hon var liten drömde hon om hästar och fick till slut lov att köpa en åsna som hon hittat på Öland. Och på den vägen är det. Efter att hon gått ut skolan köpte hon sin första egna häst, ett dräktigt halvblod. 1992 köpte hon sin första islandshäst av en islänning i grannbyn. Den första islandshästen är idag 29 år gammal och går nu som sällskapshäst hos en av grannarna.
– Hon trivs nog. Hon går bland några getter nu, hon har blivit fårfarmare, säger Magnus Svensson, familjens självutnämnda dräng med ett skratt.
Genom åren har antalet hästar på gården vuxit till 43 stycken. Alla är islandshästar med undantag för några shetlandsponnysar.
Den sjunde generationen på Hägnen, dottern Ellinor Gustafsson, arbetar bland annat med inridningen av hästarna på gården och är minst lika hästkär som sin mor. Tanken på att en dag ta över Hägnens Islandshästar är inte främmande.
– Så blir det nog. Hästar är ju min grej, säger Ellinor.
Men att arbeta och bo på samma ställe är inte alltid lätt.
– Det är svårt att veta vad som är jobb och vad som är fritid ibland, säger Ing-Marie.

Liv Stjärnlöf

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning, den 22 maj 2014