Släggkastaren Ida stormar fram mot nya längder

  • idastorm

Ida Storm fick sitt stora genombrott som släggkastare under årets som gick. Hon satte nytt svenskt rekord och fick pris för att ha gjort bästa prestationen i årets Finnkamp.

Nybro/Malmö. Nytändningen kom när det tidigare Nybrobon flyttade hem från USA till Sverige. Numera håller Ida Storm det svenska rekordet på 71,52 meter och hon siktar på att kasta ännu längre.
– Kommande säsong vill jag nå 73-74 meter, säger Ida Storm.
Det var i Nybroklubben IK Hinden som friidrottskarriären startade för Ida Storm när hon var mellanstadieåldern.
– Från början tror jag att det var höjdhopp jag ville syssla med. Jag hade sett Kajsa Bergqvist och tyckte hon var så duktig, så jag vill prova själv.
Så småningom visade det sig dock att det var i kastgrenar Ida Storm kom mest till sin rätt. Förts i kula och diskus, senare i slägga.
– Jag var bra på det och då blev det roligt. Men det var inte så att jag sökte mig till kastgrenar eller slägga från början.
Hon minns med glädje och tacksamhet tiden i IK Hinden.
– Ulf och Carina Garpmo och andra i IK Hinden spelade stor roll som ledare.  Jag minns mitt första personliga rekord med släggan när jag var elva år – 18,26.

Föräldrarna Oskar och Åsa bor fortfarande kvar i Nybro, men Ida flyttade från Nybro som 16-åring till Malmö och den klassiska storklubben MAI. Efter att ha avslutat gymnasiet, blev den en längre flytt – till Kalifornien i USA. Där stannade hon i sex år och utbildade sig på universitet samtidigt som hon tränade och tävlade i slägga.
– Jag läste geografi och miljöstudier plus flera andra ämnen som till exempel kart- och satellitdatahantering. Dessutom har jag forskat om GIS, geografiskt informationssystem, alltså system som kan analysera geografin på olika sätt. Det kan till exempel handla om att analysera ett område ur miljösynpunkt. Man kan till exempel göra en karta över den biologiska mångfalden i ett område.
Ida Storm pluggade i USA i fem år och stannade sedan ett extra år för att arbeta.
– Jag tyckte om att leva i Kalifornien. Det är ett behagligt klimat så jag kunde tänka mig att bli kvar där. Men när jag inte var kvar på universitetet hade jag ingen tränare. Eller jag hade träningsprogram och kontakt med en tränare på distans, men jag hade ingen med mig i det dagliga.

Resultaten stagnerade. Från att ha kastat kring 69 meter 2014, höll sig de bästa resultaten kring 66 meter i två år. Ida Storm funderade på om hon skulle sluta tävla.
– Men samtidigt ville jag ge släggkastningen en ny chans. Och jag lyckade få med mig min pojkvän Ryan hem till Sverige också.
Hon vände hem till Sverige, fick en ny tränare i Stellan Kjellander och en träningspartner i Marinda Pettersson som också är en av Sveriges tre bästa släggkastare på damsidan. Den tredje är den mångåriga dominanten i grenen i Sverige, Tracey Andersson.
– Det är roligt och en sporre att träna ihop med Marinda. Vi är både vänner och konkurrenter. Jag vill att det ska gå bra för Marinda – fast inte bättre än för mig.

Joakim Carlsson

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 4 januari 2018

Foto: Privat