Skytte är Maias melodi

  • Maiawebb

GULLABO

17-åriga Maia Telen från Gullabo är en skyttetalang utöver det vanliga. Vid junior-SM gjorde hon rent hus och vann allt där hon ställde upp.
Maia är van vid att vinna, både på lokal och nationell nivå. Men det stora intresset är musik – och musiken hjälper henne som skytt.
Maia kom till Sverige som sexåring från Filippinerna. När hon var tio år kom hon till Gullabo och det var då hon började med skytte. Kompisarna höll på med det och fick henne att testa.
– Det är det man gör när man bor i Gullabo, säger hon och skrattar.
Från början var det bara att träna och umgås som gällde. Men när hon övertalades att ställa upp i en tävling i Mönsterås, vann hon direkt. Sedan dess har hon vunnit 121 tävlingar. Stefan Eriksson beräknar att det brukar bli ungefär 25 tävlingar per säsong, vilket på sju år ger att hon vunnit ungefär två av tre tävlingar under hela sin skyttekarriär.
Musik i huvudet
Maia betonar betydelsen av att ha en bra coach och stöd hemifrån. I hennes fall är det kombinerat, Stefan Eriksson är både hennes styvfar och coach. Att han tar hand om saker och ting är uppskattat, liksom att mamma följer med på tävlingarna.
Maia Telens koncentrationsförmåga under tävlingar är speciell. Enligt Maia har den ett direkt samband med hennes kärlek till musik.
– När jag skjuter har jag alltid en låt i huvudet som går gång på gång. Det kan vara vilken låt som helst, men jag är koncentrerad på den och skyttet. Det gör att jag inte märker något annat. Andra skyttar kan bli irriterade om någon står bakom och pratar. Sådant märker inte jag.
Rädd om armen
Maia tränar två, tre gånger i veckan. Hon måste vara lite försiktig med träningen, eftersom hon inte vill belasta vänsterarmen för mycket.
– Jag har haft problem med den, så jag vill inte överträna. Jag känner Erika Bengtsson, som vann EM i lag och som fick mycket värk i sin arm. Vi har pratat om hur jag ska undvika det.
Både Maia och Stefan Eriksson betonar att det är viktigt att inte träna för hårt. Dels för att spara på armen, men också för att inte trötta ut sig mentalt.
– Tycker man inte att det är roligt, fungerar det ändå inte. Det enda som händer då är att man tröttnar på skyttet.
Nybliven jägare
Maia har nyligen också tagit jägarexamen och skjutit sitt första vildsvin, vilket var en spännande upplevelse. Det har också uppmärksammats mycket, särskilt på sociala medier.
– Det var så många känslor; en blandning av stolthet och ”nej, vad har jag gjort”? Vi hade försökt dagen innan, men då fick vildsvinen vittring på oss. När vi gjorde ett nytt försök gick det bra och jag kunde skjuta en galt på 55 kilo.
Om det blir någon älgjakt för Maia är dock osäkert. Det är mycket annat som ska hinnas med. Förutom skyttetävlingar, utbildar sig Maia på Stage4You i Torsås. Hon studerar sång och spelar gitarr och hoppas kunna gör en karriär inom musikbranschen. Men skyttet är givetvis viktigt för henne.
– Jag siktar på landslaget och de stora tävlingarna, kanske så småningom VM. Jag blev lite förvånad över att jag inte blev uttagen till junior-EM, eftersom jag låg överst på rankingen. Men det är bara att bita ihop.

Joakim Carlsson