Sjuksystrar poddar om yrkets många möjligheter

  • IMG_8601

Andrea Berg och Johanna Bjerkert är systrar och sjuksystrar, de driver också podden Sjuksköterskesnack. Nyligen spelade de in det 100:e avsnittet.
– Vi gör podcasten tillsammans med andra sjuksköterskor som vill dela med sig av sitt yrkesliv. Syftet är att visa möjligheter till ett spännande yrkesliv och hjälpa andra sökande genom att glänta på olika dörrar, säger duon.

Kalmar. Låt oss först slå fast att Andrea och Johanna trots att arbetsmiljön och arbetsbelastningen blivit allt tuffare  älskar jobbet som sjuksköterska på akutmottagningen vid länssjukhuset i Kalmar.  Med podcasten vill de väcka lyssnarnas sjuksköterskedrömmar till liv.
– Vi är ju lite störda som jobbar i vården säger Andrea. Man får inget tack, ingen lön, man kan bli utskälld när man försöker göra sitt jobb, man försöker göra alla nöjda. Vi jobbar helger, kvällar och nätter och frågar oss bland varför då, varför gör man det? Jo, för att man tycker om att hjälpa människor och den tacksamhet du med jämna mellanrum får, den lever du på länge på, fortsätter Andrea. Johanna nickar och skrattar igenkännande åt beskrivningen.
Under coronapandemin handlar mycket av jobbet på akuten om att undvika att kontaminera.
– Man får tänka högt och vi ger akt på varandra så att man inte gör något misstag. Rutinerna kring skyddskläder förändrades varannan dag i början av pandemin. Man fick åka till jobbet tidigare än vanligt för att läsa på alla uppdateringar. Hur man städar ändrades också, säger Johanna

Sjuksköterskejobbet kan ha väldigt många olika inriktningar, så många att systrarna själva blir överraskade ibland när de gör spelar in poddavsnitt.
– Vissa vill bli sjuksyrror men inte jobba på sjukhus eller vårdcentral och för dem är det bra att veta hur många alternativ som står till buds. Vi vill lyfta fram den bredd som finns. Du kan jobba på en oljeplattform, på Strålskyddsinstitutet eller hos Läkare utan gränser. Ibland är det vi som söker upp folk som vi vill intervjua, ibland hör folk av sig till oss, berättar Johanna.
– Vissa har kommit en bit upp i åren och frågar om det är för sent för dem att plugga till sjuksköterska. Vi hade en kvinna som i 25 år varit med i en symfoniorkester, men hon bestämde sig för att bli sjuksköterska. Jag sa till henne, kör bara kör. Lyssnare skriver och berättar att vi inspirerar dem, men lyssnarna inspirerar oss i sin tur, säger Andrea.

Podden gör de på sin fritid. Nya ”studion” ligger i Regionhuset på Strömgatan.
Det var Johanna som kom med idén om podden, första avsnittet spelades in hösten 2017. De har hållit ett högt tempo, 100 avsnitt på 2,5 år.
– Johanna och jag hade pratat rätt länge om att göra något ihop. Vår morfar efterlämnade material till vad som skulle blivit en barnbok, vi funderade på att göra färdigt den berättelsen. Eller starta eget. Men en dag Johanna hem till mig och sa, ”Nu vet jag vad vi ska göra, en podd”.
Systrarna har samma slags humor, nära till skratt och fyller gärna i varandras tankegångar. Andrea är tio år äldre. Hon utbildade sig först till undersköterska. Johanna valde medieprogrammet på gymnasiet.
– Jag var utomlands när jag fick veta att Johanna skulle läsa till sjuksköterska. Vad har flugit i henne, tänkte jag. Jag blev chockad, fattade ingenting, trodde hon skulle bli fotograf. Ett år senare började jag själv på sjuksköterskeutbildningen.
– När Andrea var gymnasist och läste om demenssjukdomar och hade läroböcker med bilder på hjärnan blev jag intresserad. Där väcktes nog mitt intresse för sjukvården, säger Johanna.

Hur ser framtiden ut för er podd?
– Vi gör ett sommaruppehåll nu. Dels är det svårt att hitta personer att intervjua nu i coronatider, dels har vi mycket att göra båda två, både på jobbet och vid sidan om. Men vi vill fortsätta, folk som vill vara med får gärna göra av sig Tack vare tekniken kan vi vara på olika platser när vi spelar in.

Janne Adeen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 14 maj 2020