Självlärde kocken Niklas tar över Garpens fyr

  • banerssonIMG_6801 (kopia)

Niklas Banérsson är självlärd kock och har drivit restaurang i Kalmar och hemma i Lindås. Han är ny värd på Garpens fyr och håller nu på med marknadsföringen inför säsongen, som börjar den 15 maj.
– Garpen erbjuder en unik och vacker miljö. Det gäller att med mat, dryck och omgivning skapa en vinnande helhet, säger han.
När Centerpartiets kommunkrets nyligen höll årsmöte valdes Niklas Banérsson till ny ordförande. Han är sedan årsskiftet ordförande i teknik- och fritidsnämnden och sitter i kommunfullmäktige i Emmaboda kommun.
– Jag är inte en sådan som sitter bredvid och klagar utan att lämna några egna konstruktiva förslag. Jag vill vara med och påverka, men har inga drömmar om att bli heltidspolitiker. Det är lagom som det är nu. Politiken innebär mycket kvällsarbete med kompendier som ska läsas så att man vet vad det är man beslutar om.
Det är tre år sedan han började engagera sig politiskt. Han jobbar med att skära till kundanpassade mattor på Strehög Inhouse Goods i Emmaboda, därtill är han deltidsbrandman.
– Sammanhållningen i kåren är otroligt stark, jag unnar alla att få uppleva något sådant. Brandkåren har en viktig funktion i samhället, vi hanterar dödsfall, svåra olyckor, tragiska situationer.
Men i sommar tar han tjänstledigt och lägger all kraft på Garpen.
– Det blir jobb sju dagar i veckan, arbetsdagarna kan säkert bli 15-16 timmar, men jag trivs med att ha mycket att göra. Jag kan följa en fotbollsmatch på tv hemma samtidigt som jag läser in mig på politiska handlingar och svarar på mejl. På lediga stunder ägnar jag mig nu åt att marknadsföra Garpen. Att locka konferenser till ön har hög prioritet. Det ser lovande ut inför sommaren, vi ligger bra till bokningsmässigt och jag månar om att vara väl förberedd.
Niklas Banérsson växte upp i Söderåkra och har besökt fyrplatsen ett par gånger.
– Det är inte så att jag är expert och vet allt om Garpen, men det är ett unikt läge där jag vill vara och verka. Jag är taggad inför säsongen.
Redan i fjol sonderade Niklas terrängen och pratade med några i styrelsen.
– Jag var lite sugen på det, men då hade jag precis börjat på mitt nuvarande jobb så det kändes lite fel. Fast nu är det läge för Garpen.
Niklas är inte den som brusar upp i första taget. Så har han också varit fotbollsdomare och fått höra ett av annat från frustrerade spelare.
– Det som sägs i stridens hetta rinner snabbt av mig. Det är inte många som har sett mig riktigt irriterad. Jag har inget att vinna på att bli arg.

Under några år drev Niklas restaurangen Vino Rosso i Kalmar, senare drev han krog hemma i bostaden i Lindås.
– Jag var 14 år när jag blev intresserad av matlagning, föräldrarna var mina försöksobjekt. De sa att de gillade min mat, men jag vet inte om de sade det bara för att vara snälla. Som kock strävar jag efter att ge kunden lite mer än vad den förväntar sig. Lyckas man med det blir det ofta bra, då får man medvind. Ett besök på Garpen ska vara en upplevelse, du har miljön där, du har solen och vattnet. Toppa det med riktigt bra mat och kunden vill gärna komma tillbaka.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 28 mars 2019