Simmarlegendaren som ska crawla runt Öland

  • acnPTDC0025 (kopia 2)

Sommargästerna kommer vanligen till Öland för att sola, bada och ladda batterierna.

När Anna-Carin Nordin tar bilen över bron är det för att simma runt hela ön.

– Det är en simtur på drygt 30 mil, jag ska simma två mil om dagen, säger hon inför det stundande kraftprovet.

Två veckor ska det ta att simma runt ön och långdistanssimmaren Anna-Carin har ägnat ett år åt att förbereda sig mentalt. Hon ska inte använda våtdräkt utan kör med Channel swim rules, det vill säga bikini, simglasögon och badmössa. Väninnan Eva Sandberg och Anna-Carins pappa Karl-Erik följer med för att serva henne. Medan Anna-Carin crawlar utmed Ölands kust håller sig Eva i närheten i kajaken. Anna-Carin ska simma nio timmar per dag och behöver få något att äta varje timme. Efter varje dagsetapp hämtar Karl-Erik och han lagar också maten.

Den 28 juli hoppar Anna-Carin i vattnet vid Färjestaden och den 11 augusti är det målgång, om hon håller tidsschemat.

– Jag är inte det minsta nervös, men Eva och pappa är det så jag har fått ägna lite tid åt att lugna dem. Eva är rädd att inte hålla kursen och pappa är orolig för att han inte ska hitta de ställen där han ska plocka upp oss, förklarar Anna-Carin Nordin skrattande på telefon från hemmet i hälsingska Sörfjärden.

Anna-Carin hoppas hinna se lite av Öland också, hon har aldrig varit där tidigare.

– Men det här är bland mina svåraste kraftprov hittills. Jag är rätt otränad jämfört med hur det brukar vara, men mycket sitter i huvudet. Bassängträning slutade jag med i mars, på grund av corona. Jag är vårdbiträde och jobbar natt på ett äldreboende och på sistone har jag inte haft så mycket tid över för träningen. Till vardags brukar det annars bli fyra-fem pass i veckan, mellan en och tre timmar långa. Hoppas bara att jag slipper få ont i axlarna.

Hur kommer man då på idén att simma runt Öland? Svaret har koppling till en annan ö, nämligen Isle of Man. När Anna-Carin Nordin var där i fjol för att simma runt ön, 14 mils simning i öppet vatten. Hon klarade simningen på knappt 37 timmar, vilket är nytt världsrekord. Det förra rekordet var på 56 timmar och härrör från 1922. På Isle of Man kom Anna-Carin Nordin överens med britten Steven Watt om att nästa utmaning blir att simma runt Öland.

– Det var han som föreslog det. Han har aldrig varit i Sverige, men när han såg Öland på en karta föddes idén. På grund av coronapandemin kan Steven inte tyvärr vara med nu utan han är kvar i Storbritannien.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 16 juli 2020