Scott Langenfeld byggde en elgitarr av en handsåg

  • scott

Om din gitarr har mer i sig än vad du lyckas krama fram ur dess strängar är det kanske läge att koppla in Scott Langenfeld. Den forne snickaren från Boston justerar, reparerar och säljer musikinstrument.

Kalmar. Den gamla tågstationen på Lorensbergsvägen inrymmer numera musikaffären Kalmar Rocks. Ytterdörren är öppen och därinne håller Scott Langenfeld på att dammsuga inför arbetsdagen. Från högtalaren hörs en rosslig stämma, Totta Näslund sjunger en gammal blues.
– This guy Totta, he was great, säger Scott.

På väggen invid ingången hänger fortfarande en tidtabell, den är en gåva från en granne. Scott Langenfeld har bott i Sverige i åtta år, men föredrar att tala engelska.
– Det är svårt med svenskan trots att jag har gått på SFI. När jag flyttade hit startade jag eget, en snickarfirma där jag var ensam. Efter arbetsdagen kom jag hem och pratade engelska med min son så han blir tvåspråkig, jag lyssnade varken på radio eller såg på tv. Senare jobbade med IT på Studiefrämjandet och du vet, datatermerna är ju på engelska…
Folk som besöker Kalmar Rocks säger ofta att de blir glada över möjligheten att få tala engelska med någon. Kunderna stannar gärna och pratar en stund även om de bara skulle köpa nya strängar till gitarren.
Scott Langenfeld har alltid gillat gitarrer och att arbeta i trä. Dessutom är han mycket intresserad av elektronik. Han har jämt fixat allt som behövs på sina egna gitarrer. Tillsammans med en kompis byggde han en gång en elgitarr av en handsåg.

– Den var ett svårt jobb. Jag spelar inte ofta på den, men den fungerar precis som den ska. Mitt jobb är att laga, fixa, vässa till så att instrumentet blir i så bra skick som det är möjligt. När man köper ett instrument ska man också få ut maximalt av det. Det handlar om att anpassa instrumentet efter kundens personliga preferenser. Det mesta klarar jag själv, behöver jag hjälp så anlitar jag ett företag i Torsås, Studio Musikservice, killen som driver det är ett geni. Han fixar allt!

Vilka är dina kunder?
– Det är verkligen olika. Jag har reparerat mandoliner åt herrar i 70-årsåldern, andra kunder har halstatueringar och lämnar sin banjo för service. En del kommer in med billiga nyinköpta gitarrer som inte fungerar så de vill att jag ska hjälpa dem.
Periodvis har Scott Langenfeld så mycket att göra att han inte med sitt eget musicerande.
– Då blir jag frustrerad. Ibland sitter jag kvar en stund efter stängning och spelar gitarr en stund. Jag började spela när jag var grabb, 13-14 år. Det var när jag hörde gitarrsolot i Ten Years Afters låt I’d like to change the world. Jag tänkte att så där vill jag också kunna spela. Mamma lyssnade mycket på musik när jag växte upp, rock men också jazz och klassiskt.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 20 september 2018