Satsningen på krukor hjälpte Arne ur sorgen

  • cesarDSCN5380 (kopia)

Arne Cesar skapade Cesars trädgård tillsammans med sin fru, men efter att sjukdom för några år sedan tog hans älskade fru Charlotta ifrån honom, har han ensam jobbat vidare på den och dessutom utvecklat sig med försäljning av vackra designkrukor.

Att besöka Cesars trädgård kostar ingenting och kanske man istället åker därifrån med ny inspiration och nya idéer. Här finns en rosenpergola med örtagård, fruktträdgård, en stor mönsterodlad köksträdgård med växthus, och ett ”bonnaorangeri”. I köksträdgården odlas många gamla kulturarvssorter av bönor, ärter, vitlök, tomater med mera och så finns det krukor, kvalitetsjord och trädgårdsgrejer i massor.

I Cesars trädgård kan man vandra runt och bara njuta av dofterna från rosor och kryddörter. 

Kanske hitta inspiration till sin egen trädgård och upptäcka kreativa lösningar. 

Eller så sätter man sig helt sonika ner och bara njuter av sin medhavda picknick.

Jag träffar Arne på hans altan där han ställt fram nybryggt kaffe och smörgås med Kvibilleost, vilken jag avnjuter medan han börjar berätta.

– Jag är född två mil bort härifrån räknat, men flyttade till Malmö och skaffade hus i Limhamn. Då var jag 23 år och där grävde jag mitt första trädgårdsland. När jag var 37 år träffade jag min fru Charlotta som var tio år yngre. Precis innan hade jag skaffat ett större hus och vi började med att göra i ordning trädgården. Men så fick vi nog av storstan och fann vårt paradis här i Follsebo. 

Arne och Charlotta födde upp Dartmooreponnier och hade jätteroligt, odlade sitt trädgårdsintresse och fick i rask takt tre barn. Arne var säljare av glasfasader och träffade under en av sina resor på en som tyckte de skulle ställa upp i Tusen trädgårdar.

– Detta var för ungefär tio år sedan och jag tänkte att det kommer ju inga hit. Men så fel jag hade. När jag stod i duschen någon halvtimme innan det var dags att öppna, så ropade Charlotta att det var kö utanför. Det var helt sjukt, jag tror vi hade tusen besökare och folk parkerade sina bilar på åkrarna här runt omkring. Jag fick ringa runt till grannarna och kolla så att det var okej.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 9 juli 2020