Lyfter fram konstnären och författaren från Långasjö

  • Karin Bark, Annika Hjalmarsson och Melsene Laux framför Elisabeth Bergstramnd-Polusens kartong till den stora gobelängen Kvinnans årstider.
    EBPwebb

Hon var både författare och konstnär, Elisabet Bergstrand-Poulsen. I Långasjö finns sällskapet som arbetar för att väcka intresse för henne.
På andra våningen sockenstugan, mitt emot kyrkan, finns en stor samling av hennes verk, både böcker och målningar.
Det var här hon växte upp, i kantorsbostaden som näst äldst av sex syskon.
Melsene Laux, Annika Hjalmarsson och Karin Bard är engagerade i Elisabet Bergstrand-Poulsensällskapet, som bildades för tre år sedan.
– Jag tycker att hon jätteintressant. Det var helt speciellt allt hon gjorde, både det hon skrev, det hon målade och huset hon lät bygga, säger Melsene, själv konstnär som flyttade till Långasjö 2007. Karin och Annika är båda födda i Långasjö, och har flyttat tillbaka efter många år på andra orter.
Upprinnelsen till sällskapet var en studiecirkel.
– Vi läste och diskuterade, det var spännande att vara med, säger Karin.
– Jag är väldigt fascinerad av kantorsflickan som lyckades förverkliga sina drömmar, säger Annika.
Däremot tycker de nog inte att böckerna håller riktigt idag.
– Man behöver en guide. Det är långa meningar och långa tankegångar och de är inte helt tillgängliga. Samtidigt har hon ett fascinerande språk som inte går att jämföra med någon annan, säger Annika
– Ofta handlar de om människor som upplever motstånd när de vill förverkliga sina drömmar, och hur de utvecklas. Hennes naturskildringar är fantastiska, där märks det att hon är konstnär. Hon skriver så otroligt visuellt, säger Karin.
Då var böckerna populära.
– Förlaget, Nordstedts sa att hennes böcker sålde sig själv, de behövde ingen reklam, säger Karin.
Idag får man leta efter dem på antikvariat, eller på biblioteket.
Elisabet Bergstrand-Poulsen flyttade till Danmark i samband med att hon gifte sig med den danske bildhuggaren Axel Poulsen. Där är hon mest känd som konstnär. Tillsammans med maken byggde hon Klostret, som både var bostad och ateljé. Men hon behöll kontakten med hemtrakten i alla år.
– Man växte upp med henne. Hon bodde här varje sommar. Man uppskattade hennes tavlor, säger Annika.
Annika var elva år när Elisabet Bergstrand-Poulsen dog.
– Jag har säkert träffat henne i mitt hem, men jag har inga personliga minnen.
Fortfarande finns det människor som kommer ihåg henne.
Elisabet Bergstrand-Poulsen mest framstående verk är altartavlan i Långasjö kyrka. Den är en ovanlig tavla. I mitten finns Maria och Jesusbarnet omgivna av herdar och vise män. Längst fram står hela kyrkokören uppradad med körpärmarna uppslagna, och hon lär ha målat in sig själv, som andra flicka från vänster. Hon fick aldrig se tavlan på plats.
– Två år efter hennes död erbjöds församlingen den och efter många om och men kom den på plats. Det är en stor sak att byta ut en altartavla, men den dåvarande prästen var positiv, säger Annika.
Elisabet Bergstrand-Poulsen hämtade ofta sina motiv från det gamla bondesamhället, och många Långasjöbor har suttit modell för henne. I böckerna skriver hon ofta om utsatta människor.
Ett av Elisabeth Bergstrand Poulsens största verk är gobelängen Kvinnans årstider. Kartongen, som finns i sockenstugan, är 5,6 x 3,2 meter. Hon arbetade på den i många år. Kartongen var förlaga till en gobeläng som vävdes i ett stycke på Barbro Nilssons ateljé i Stockholm. Elisabeth hade tänkt att gobelängen skulle hänga i residenset i Växjö, men den var för stor och skänktes istället till Smålands museum. I många år hände den i trapphallen, men nu förvaras den i museets magasin.
Långasjö socken tillhörde Kronobergs län fram till 174, och författaren och konstnären var allstå kronobergare.
Under de år sällskapet funnits har man gjort tre kalendrar och en katalog över Långasjösamlingens amt en barnbok om”Lisa”. I år blir det fokus kring gobelängen, bland annat vill sällskapet inspirera nutida konstnärer att skapa utifrån den, och målet är en utställning på Galleri Garvaregården i september.
Planerna för i år för övrigt är bland annat en ”litterär stig”, en guidad tur runt Långasjö med start på nationaldagen. Under sommaren blir det samtal om litteratur i sommarkvällen, i samarbete med Margit Fribergsällskapet. Sällskapet ska också delta i skördefesten i Långasjö, i kommunens evenemang Det litterära Emmaboda i oktober och Kronobergs bokmässa i november. Den 12 november är det Elisabeth Bergstrand Poulsens födelsedag, det ska förstås uppmärksammas.
I höstas gjorde sällskapet en resa till Köpenhamn där de besökte konstnärsparets hem Klostret, Ortrups kyrkogård med familjegraven och Axel Poulsens minnesmonument i Ryvangen över den danska motståndsrörelsen.