Sanna, 17, gillar att göra mönster

  • saxnnaxwebb

Hon är bara 17 år men har redan ett gott tekniskt kunnande när det gäller att ta fram komplicerade mönster eller teckna ett porträtt. Sanna Ekelund har inga spikade drömmar för framtiden, men efter två lyckade utställningar kan hon tänka sig att satsa på konsten.
– Jag har målat och ritat så länge jag kan minnas. Först var det förstås bara huvudfotingar och sådant som barn ritar, men så i 10-11-årsåldern började det bli mer på riktigt, förklarar hon.
På högstadiet blev det ännu mer på riktigt och snart hade det utvecklats till ett stort intresse. Idag lägger Sanna ner mycket tid vid ritblocket, där hon helst använder sig av färgpennor och har till och med startat ett eget företag, genom skolans UF (Ungdomsföretag) där hon trycker upp olika konstverk som hon ramar in och säljer på beställning!
Vad Sanna ska satsa på för yrke har hon ännu inte bestämt, däremot vet hon att det kommer att bli ett sabbatsår när skolan är slut, då hon vill ut och jobba.
– När jag börjar måla vet jag aldrig var det kommer att sluta som. Det är skönt att inte ha ett bestämt motiv, säger hon. Förut tecknade hon mycket porträtt, men idag blir det mer och mer mönster. Och det är inga mönster vilka som helst, utan pilliga komplicerade, men helt fantastiska mönster, som sätter varje betraktares öga i arbete.
– Först tyckte jag det att det var svårt att fylla ett A4 ark, men idag fyller jag ett helt A1 ark. Jag har fastnat för det här med mönster. Det är svårt att sluta när man väl börjat och man vet aldrig i förväg vad det ska bli, därför tycker jag att det är så roligt, säger Sanna som redan hunnit med två utställningar. En konstutställning i Virserum för småländska amatörmålare och så blev hon i våras, som 16-åring, antagen med två verk till Vårsalongen i Pukeberg. Inte illa med tanke på den stora konkurrensen som den innebär.
Sanna skulle kunna tänka sig ett liv som designer och har flera idéer som hon skulle kunna använda sina mönster till. Kassar, brickor och en massa annat. Hennes egna visitkort är prytt med en av de egna illustrationerna och det är absolut inte svårt för en utomstående att tänka sig hennes mönster på till exempel tyger och som inredningsdetaljer.
För Sanna har halva gymnasietiden gått och UF-företaget går runt. Vad som händer i framtiden kan vi aldrig sia om, men jag skulle inte bli förvånad om vi får se mer av den här kreativa tjejen även i framtiden.

Ann-Heléne Thörning