Sången valdes bort till förmån för företagande

  • helen

I Sporrsjö utanför i Läckeby, bor veckans profil Helen Karlsson på en hästgård med sin sedan 30 år tillbaka äkta hälft Lasse, som precis som hon själv är vansinnigt förtjust i hästar.

Nybro. Helen Karlsson är verksamhetsledare för Nybro Företagsgrupp, NFG, och därmed lite som deras ansikte utåt. Född och uppväxt i den lilla byn Värends nöbbele utanför Växjö, hos sin farmor och farfar, fick hon med sig värderingar som hon värnat om i hela sitt liv. Som att sparsamhet och ärlighet är en dygd och att löften är till för att hållas. Grundvärderingar som gjort Helen till den hon är och som hon tagit med sig i uppfostran av den egna dottern Anna, som idag är 25 år och som till våren tar sin läkarexamen.

– I vår by fanns bara två saker. Antingen att hålla på med hästar eller med musik. Jag gjorde både ock och det har hållit i sig, för hästar har vi och ibland sjunger jag solo i någon kyrka säger hon.
Tidigt uppdagades det att Helen förstod sig på musik och kunde sjunga och därför satsades det rätt mycket på sångpedagoger, musikteori, pianolektioner och annat. Vägen var utstakad och självklar att det var operasångerska hon skulle bli. Ända till hon vid 16 års ålder hade fått nog och satte ned foten och valde en annan väg.
En väg som efter skolan och i 20-årsåldern skulle ta henne till en konstruktionsbyrå i Växjö där hon också träffade den som skulle bli hennes blivande man. Lasse var från Kalmar, eller rättare sagt Läckeby och ganska snart tog de sitt pick och pack och drog till kusten. Detta var 1989 och fem år senare föddes dottern Anna.

– Jag ser mig som en glad och snäll person, snudd på mesig. Har också alltid varit lite rastlös och är absolut inte någon lugn person. Men jag är nöjd och glad med livet och har numera världens roligaste jobb som verksamhetsledare här på NFG. När jag åker till jobbet på morgonen har jag en bild i huvudet hur den ska bli, men när jag kör hem konstaterar jag oftast att, så blev det inte!
Tidigare har Helen bland annat i många år arbetat på Telia och på några andra ställen, men så för tre år sedan började hon studera på universitetet. Ett managementprogram med företagsekonomi och personalämnen, organisationsutveckling och ledarskap och i våras var hon klar.
Då hade hon ett halvår tidigare fått jobbet på NFG. Förutom det har hon ett hus med renoveringsbehov, två hästar att ta hand om hästar och försöker också att gå på gym ett par dagar i veckan och att ta sina dagliga ridturer på favorithästen när tiden så medger.

– Jag behöver inte sparka mig trött om kvällarna precis, säger hon och skrattar, väl medveten om att hon kanske borde ta bättre hand om sig själv.
När Helen började sitt nya jobb kastades hon direkt in i andra omgången av projektet Broa Över. Ett projekt som går ut på att skapa nätverk och bygga broar mellan kommunen, företagare, organisationer och samhället i stort.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 28 februari 2019