Samlar på TV-spel

  • johanwebb

Johan har en passion för TV spel
Nybro
Johan Tydén är galen i TV-spel och Star Wars-figurer.
Johan är en vanlig kille på 32 år som alla känner som den glade killen som jobbar på Systembolaget och som bor med fru och två barn mitt i Nybro. Vanlig, kanske är att ta i. Barnen heter Mario och Zelda, precis som Nintendospelens figurer Super Mario Bros och legenden Zelda. Givetvis skulle barnen ha namn efter Johans egna spelhjältar!
Drygt 1 600 spel plus ständigt inkommande, ryms i två av rummen på övervåningen. Därtill kommer otaliga gamecube- enheter och alla gamecubespel som har släppts i Europa, vilket är 450 stycken.
– Jag känner mig helt normal ändå och vill bara ha mer, säger Johan och skrattar.
Det finaste han har i samlingen är en specialutgåva av Final Fantasy. Den är svår att få tag på eftersom den bara släpptes i 150 exemplar i Japan.
– Jag är nöjd med alla mina spel, däremot hinner jag ju inte spela dem så ofta, säger Johan.
Han har åtskilliga spel som aldrig ens kommit ut ur sina förpackningar. För det är också en grej, att han gillar spel i sina kartonger.
På hyllorna ligger flera ouppackade kartonger med Star Wars Lego och det är ingen idé att sonen Mario ens skulle komma på idén att fråga pappa Johan om han får öppna och bygga ihop dem.
– Han tycker att jag är för gammal för att hålla på att samla och tycker att Lego är något som man ska leka med. Men jag samlar inte för att få ett värde eller så, utan för att jag gillar Science Fiction. Sedan kan jag väl erkänna att det är lite jobbigt att damma och därför är det bättre att de ligger kvar i sina kartonger. Nu samlar jag på Wii av vilka det finns över 1 200 spel, men av dem har jag bara 360!
– Det har hänt lite sedan man började spela de första på sin Commodore 64:a: menar Johan som spelat sedan han var fem år, men bara samlat sedan han flyttade ihop med sin blivande fru när han var 18 år gammal.
Den nya generationen TV-spel är Wii och uppföljaren Wii U, som har bättre grafik och kraftfullare spel än sina föregångare.
Star Wars-grejerna däremot har han samlat på sedan han var tonåring, även om det är spelen som är det viktigaste.Huset som är på 160 kvadratmeter nästan på att bli för litet. Och då har ändå bara hustrun Alexandra fått en liten vägg att ha sin samling på. Hon samlar, men bara på Coca Cola-grejer!

TV-spel eller datorspel är en form av interaktiv underhållning som spelas med hjälp av en dator eller spelkonsol. Spelen har en egen dramaturgi som heter ludologi, vilket kommer från det latinska ordet ludo och betyder spela, leka.