Samlar krubbor från hela världen

  • kerstinwebb1
  • krubba2
  • jrubba1

Jesusbarnet är afrikan, indian och same. Han ligger inte bara på strå utan också på ett bananblad och i en gietka. Han är gjord av trä, plast, glas, tyg, bananblad, wellpapp och lera.
– Att Jesus är olika är själva vitsen. Julen handlar om att Jesus blev en av oss, säger Kerstin Persson
Hon har en ansenlig samling julkrubbor från hela världen, krubbor från bland annat El Salvador, Peru, Bangladesh, Indien, USA, Madagaskar, Kenya, Italien och Sverige.
Riktigt hur många vet hon inte, hemma i lägenheten har hon fyra eller fem, resten finns i två flyttkartonger Två Systrars kapells förråd.
Kerstin arbetade i många år som diakonissa i kapellet, och kallas fortfarande för syster Kerstin. Lagom till jul brukar hon ställa upp en del av krubborna i kapellet.
Variationen är stor, från den heliga familjen tryckt på en disktrasa till krubban från Kenya, där de tre vise männen är långbenta masajer, och figurerna tillverkade av bananblad, wellpapp, garn och tyg och keramikkrubban från Peru där laman intresserat tittar på den lille som fått en fin stickad luva med inkamönster.
– De roligaste är krubborna där man ser hur man firar jul i just det landet.
En del är kanske mer roliga, och kitchiga än vackra, som den heliga familjen i en bubbla som är omsluten av en vinge. Det går att skaka på bubblan, då snöar det på den lilla familjen. En krubba måste minst innehålla tre figurer, Josef, Maria och Jesus, men gärna också de tre vise männen med sina gåvor och minst en herde och ett får. Sen an den bli hur stor som helst, med änglar och flera herdar och kanske en oxe och en åsna, eller en lama, som i den peruanska julkrubban.
– Det står inte i Bibeln vilka djur det var, säger hon.
Bland de mer udda krubborna finns disktrasan, som hon inte tänkt använda, pusslet och den självlysande krubban, inhandlad i Peterskyrkan i Rom..
En del av krubborna har Kerstin köpt själv, andra har hon fått i present av vänner som rest utomlands.
–  Jag har en i olivträ från De heliga landet, och i Assisi i Italien köpte jag en från Brasilien, tillverkad av bananblad.
Svenska krubbor, där den heliga familjen placerats in i ett nordligt landskap är det sämre med, men Kerstin har hittat en i Tärna.
– Josef och Maria är samer, Jesus ligger i en gietka, en samisk vagga, och de tre vise männen är nybyggare som kommer med sin get.Man brukar säga att det var Fransiscus av Assisi som gjorde den första julkrubban,
– Det var nog ner ett julspel. Den första kända julkrubban i vår mening sattes upp i Sankta Maria de Maggiore i Rom 1291.
Länge ansågs julkrubbor vara en katolsk tradition.
– Katolskt var allmänt farligt. 1906 hade Ersta diakonianstalt en krubba, och 1929 sattes för första gången en krubba i upp i en svensk kyrka, i Malmö.
Sedan spred sig traditionen snabbt.
– Nu har varenda kyrka med självaktning en krubba . Den vi har i kyrkan är från Tyrolen, jag tror att de vise männen har lederhosen.
Ska man hålla ordentlig på julkrubbetraditonerna ska de tre vise männen placeras på avstånd, och så sakta flyttas fram så de når familjen på Trettondagen.

Karin Asmundsson