Rune Perssons liv delas mellan två orter

  • runep kopia

Efter att i stort sett i hela sitt yrkesliv ha jobbat med fackliga frågor är nu Rune Persson sedan en månad tillbaka ordförande för PRO i Bäckebo-Alsterbro. Ett uppdrag som han trivs med som handen i handsken.

– Jag har varit med i PRO sedan 2003, men först var jag ingen ”riktig” pensionär, säger Rune som sedan dess också i många år suttit med i styrelsen.

När så förre ordföranden Britt Holgerts inte längre kunde vara ordförande på grund av att hon flyttade till Kalmar, blev han vald till ny ordförande för föreningens 153 medlemmar. Ett uppdrag som han tar sig an med stor entusiasm.

– Bara för att man blir pensionär tar ju livet inte slut. Det här är lite socialt också och jag gillar att umgås med människor. Det har jag alltid gjort!

Rune kommer  ursprungligen från Alnaryd i Blekinge, men hamnade redan som ung på Sandslätts möbelfabrik i Alsterbro. Det var brodern Gunnar som jobbade som verkmästare i fabriken som tyckte att Rune skulle söka sig dit, vilket han också gjorde.

– 1962 kom jag till Sandslätt och två år senare träffade jag min älskade hustru Siv-Brith. I nio år stannade jag på möbelfabriken och lärde under tiden känna de flesta i bygden. Men så las glasbruket ner och vi som då bodde i Nybro fick flytta på oss helt enkelt, för att ge plats åt de som bodde i Alsterbro. Det var andra regler på den tiden, säger Rune som istället fick jobb på Örebro Glasindustri i Nybro, som trots namnet, även den var en träindustri som gjorde möbler.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 22 mars 2018