Rotblöta underhåller med modern folkmusik

  • rot4 (kopia)

Man måste nästan ha sett och hört dem live, för att förstå folkmusikgruppen Rotblötas storhet.

Vem känner inte igen den anstormning det blir när man är utomlands och går förbi en bar där det spelas irländsk folkmusik. Det är något med folkmusik som får folk att klappa händer och ryckas med i nästan extatisk eufori. 

Med hemort Nybro är bandet Rotblöta lite unika med en musikrepertoar med inspiration från hela världen. Mest spelar de folkmusik från Irland, Amerika och Sverige och det är olika jigs, bluegrass och polkor i en energifylld blandning. En musiken som bandets sex medlemmar framför på ett otroligt personligt sätt med mycket spelglädje och en stor dos spontanitet.

Idag består bandet som startades i Nybro för 27 år sedan av Jörgen Nyström – fiol, Jocke Nyström – leadsång och mandolin, Per-Anders Karlsson – gitarr, Staffan Emriksson – sång, bas, Torbjörn ”Tobbe” Strimfors – dragspel och Peter Johansson – trummor.

Jag träffar Tobbe och Jörgen i bandets lilla replokal i Mejeriet och de berättar om många år av spelglädje. För sju år sedan släpptes deras senaste skiva lagom till 20-årsjubileet och ny filas det lite smått på en ny.

– Jag och min bror Jocke har varit med från början och först var det mer som en utbrytargrupp från Nybrobygdens spelemän, som bara spelade vanlig folkmusik. Vi ville göra andra arrangemang och komp på låtarna och på den vägen är det, förklarar Jörgen.

Sedan starten för 27 år sedan är det bara Jörgen och Jocke som är kvar och fyra nya musiker har kommit till. 

– Ja, nya och nya. Vi har väl spelat ihop i 20 år nu i alla fall, säger Jörgen och skrattar. 

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 15 augusti 2019