Rockstjärnedrömmen lever för Martin Ibohm

  • martin

Bröderna Martin och Johan Ibohm blir överösta med beröm efter senaste låtsläppet. Give it a shot är taktfast och medryckande, en vitamininjektion efter vintermörkret.
– Rockstjärnedrömmen lever. Vårt motto  är att vi vill bli världens bästa förband, säger Martin.

Kalmar. Bröderna Ibohm kallar sig för Boom Tracks. Det geografiska avståndet mellan dem gör att de inte kan träffas och spela särskilt ofta.
– Johan gör själva grunden till låtarna, sedan hjälps vi åt att göra dem färdiga. Det händer kanske en gång vart femte år att jag alldeles på egen hand lyckas skriva en bra låt.
Johan är storebror, två år äldre och är bosatt i Malmö. Martin Ibohm bor med sin familj i en lägenhet i ett stort vitt hus inte långt från Kalmar slott. Han tar emot i husets stora och ljusa läsrum, bokhyllorna är rymliga och stolarna sköna att sitta på. På golvet står ett par kassar bräddfulla med böcker som ska upp i hyllorna.
– Det är någon som har skänkt böckerna. Rummet är öppet för alla hyresgästerna. Här kan man sitta och läsa eller jobba. Jag läser inte så mycket själv, minns knappt senaste boken, säger Martin, underhållaren som står på flera ben.

Han är skådespelare, clown och musiker. När han tar av sig clownnäsan eller Pettsons gamla hatt och hängslen hänger han på sig gitarren. För sex år sedan bildade han Boom Tracks tillsammans med Johan. Sjunga kan de, bröderna Ibohm. Deras röster smälter samman, det är svårt att urskilja vem som är vem.
– Det blir speciellt när man sjunger med ett syskon. Man känner varandra utan och innan, har spelat ihop sedan barnsben. En speciell kemi uppstår, det är häftigt. Vi är uppvuxna under samma tak och har samma musikaliska referenser. Vi hade ett band innan, men när det sprack bestämde vi oss för att inte ta in några nya utan i stället köra vidare som duo.

I slutet av 90-talet drogs bröderna Ibohm med i vågen av punk, skatepunk och ska. Band som Scallywag, Zowie och Birkenstocks är exempel på grupper från den här tiden i vilka någon av bröderna ingick. Bandet Harkrank bildades 2002, det var för första gången de spelade i samma band. Under flera år bodde de sedan åtskilda för att 2008 återförenas i Malmö där de lade grunden till vad som idag är Boom Tracks.

Minns du första gången som en låt gav dig sköna ryningar utmed ryggraden?
– Basket case med Green Day. Jag gick i 7:an då. Låten är ett slags melodisk poppunk, jag tycker det är viktigt med bra melodier.
Give it a shot är ny, men ändå inte. Den spelades in i december 2017. I maj förra året var den mixad, mastrad och klar.
– Just då höll vi på med en annan låt som vi tänkt släppa, fast när vi började spela in en video till den blev det stopp. Det körde ihop sig, men vi hade ju Give it a shot i stället så vi lade den andra låten på hyllan. Vi är glada att äntligen få dela med oss av den, enligt oss är Give it a shot bästa låt vi hittills har skrivit.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 7 mars 2019