Robert kan få brygga sitt öl i Skottland

  • Robert Arnesson kopia

Robert Arnesson från Bergkvara är en av finalisterna i en tävling där svenska ölälskare får skapa sitt eget drömöl.

– Det vore roligt att vinna och få komma till Skottland, säger han.

Tävlingen heter Imagine & Gunn och där handlar det om att komma med kreativa förslag på hur drömölet ska bryggas, smaksättas och lagras på ek. Vinnaren utses av svenska folket genom en omröstning på Facebook.

Robert Arnesson från Bergkvara är en av de nio finalisterna. Han fick upp intresset för öl för några år sedan och han brygger också om än i liten skala.

– Intresset har eskalerat lite sedan dess. Man blir nästan som besatt, det är så roligt.

Roberts bidrag är ekfatslagrad Saison med smak av blåbär och lingon. Belgien möter Småland.

– Saison är ett belgiskt öl, jag gillar det eftersom det är fräscht och lättdrucket. Blåbär och lingon ger en anknytning till Småland. Jag tror det här ölet kan fungera bra när det får lagras i ekfat, de fruktiga syrliga smakerna kommer då till sin rätt. Belgiskt öl är kanske inte så populärt i Sverige just nu, men jag har kommit att bli förtjust i det. De gör fint öl. Mitt bidrag är ganska annorlunda jämfört med de andra åtta i finalen, förklarar Robert Arnesson.

Det förslag som får flest röster på Facebook bryggs av vinnaren tillsammans med bryggmästaren Dougal Sharp på plats vid Innis & Gunns bryggeri i Skottland. Ölet släpps på Systembolaget under hösten 2018 som en Innis & Gunn specialutgåva.

Har du varit i Skottland?

– Nej, men det vore roligt att få komma dit.

Vad utmärker ett bra öl?

– Det ska ha mycket smak och vara spännande. Det ska hända något när man dricker det.

Janne Adeen

KLT/NT 16 november 2017