Regionrådets fråga: ”Vart är vi på väg?”

  • christerjIMG_7148 (kopia)

Vart är vi på väg? Den frågan ställer Kristian Luuk varje fredag i På spåret. Regionrådet Christer Jonsson (C) ställer den varje dag på Facebook då han lämnar färska rapporter om pandemin.
– Utvecklingen den senaste veckan har varit bekymmersam, säger han.

. I åtta månader har Christer Jonsson rapporterat om covid-19-situationen i Region Kalmar län. Han håller i och håller ut.

– Syftet är att varje dag ge en korrekt bild av var vi är, men också förmedla ett hopp och illustrera med en bild. Ibland en i första hand dekorativ bild, ibland en bild som faktiskt säger något symboliskt. Inspirationen till dessa rapporter kommer från Region Skåne. Jag satte igång i april efter att först hört mig för med några medarbetare, de tyckte att det var en bra idé och att jag skulle dra igång direkt, säger Christer Jonsson som är vice ordförande i regionstyrelsen med ansvar för hälso- och sjukvård..

Många delar och kommenterar hans lägesrapporter.

– Uppenbarligen fyller de ett visst informationsbehov. När jag var ute på en promenad hemma i helgen mötte jag en kvinna som jag inte känner, vi hälsade och hon sa ”jag måste bara tacka för dina rapporter”. Sådant är givetvis roligt, det ger energi för att fortsätta.

Dina senaste uppdateringar går mer i moll?

– Hälso- och sjukvården har lärt sig mer om hur man tar hand om dem som blir riktigt svårt sjuka, men utvecklingen den senaste tiden har varit bekymmersam, inflödet har varit högt. I fredags eller lördags lade vi in tio personer på en dag, det har vi inte gjort någon gång sedan vi i våras började redovisa statistiken publikt. Nu lägger man in lite tidigare, och sätter in läkemedelsbehandling och vi har också kortat vårdtiderna. Patienterna ligger inte inne lika länge.

Christer Jonsson hoppas att Kalmar län nu har nått en peak vad gäller smittspridningen, men sticker inte under stol med en oro inför stundande helger.

– Ja, det är svårt att vara annat. Det riskerar att uppstå en ny smittotopp i januari när man har umgåtts, även om jag hör av många som säger att den här julen kan det firandet inte bli som det brukar. Väldigt många inser allvaret.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 10 december 2020