”Prylintresset finns i blodet”

  • IMG_6149-2

Som åttaåring fick Annelie Ahlman följa med sin morfar på auktion för första gången och tyckte det var jättekul. Hon konstaterar att intresset för prylar och samlande ligger i släkten.
– Morfar samlade på allt, det var frimärken, mynt, gamla burkar, han hade allt.

Runsten. Så länge Annelie Ahlman minns har hon älskat prylar. Hon berättar att hon, förutom sin säng – som är ny, endast har begagnade saker i sitt hem.
De senaste tretton åren har prylarna även varit hennes jobb i firmorna Coola Loppans Röj & Städ samt Coola Loppans Antikt, Kuriosa & Loppis.
Innan hon startade sina företag har hon dock hunnit med en hel del annat i yrkeslivet.
– Jag har gjort så otroligt mycket. Jag började sommarjobba när jag var tolv år, i tältvaruhusen i Köpingsvik, där var jag i två somrar, säger Annelie.
När det var dags för gymnasiet flyttade hon till Kalmar men efter bara en termin insåg hon att naturvetarlinjen var fel val för henne. Så hon hoppade av.
– Jag är ingen teoretiker utan en praktiker, jag gillar att jobba med mina händer och göra saker.

Som sjuttonåring flyttade Annelie till Växjö för ett vikariat som köksa på Kronobergs regemente I11. Sedan blev det ett år som au pair i Heidelberg, Tyskland, innan flytten gick tillbaka till Öland. Efter att ha sommarjobbat och tagit körkort i Borgholm flyttade hon som nittonåring till Stockholm och blev kvar i trettio år. Under de åren tog hon även en avstickare till Rhodos och bodde där i sex år. Där hade hon bland annat en salladsbar och jobbade som guide.Jobb som nattportier, bartender, städare, restaurangarbetare, expedit i smyckeaffär och klädaffär har också kantat yrkesvägen.

– 2006 gick jag in i väggen och i Stockholm fick jag ingen hjälp så jag började söka på internet om hälsa och liknande saker och hittade kursen Hälsa och livskvalitet på Ölands folkhögskola, förklarar Annelie.
Så 2007 återvände hon till Öland och började snart må bättre.
– Det är det bästa jag har gjort, naturen och lugnet var precis vad jag behövde, säger hon.
I december samma år öppnade hon sin första Coola Loppan-butik, då i Borgholm.
– Då började jag min loppis-karriär, även om jag sprungit på loppisar tidigare och till och med räddat slängda saker när jag bodde i Grekland.

I sitt företag tömmer och städar hon även dödsbon och tar vara på möbler och prylar.
– Genom åren har jag fått många stamkunder och jag har haft jätteroligt, berättar Annelie, som senare hade sin butik i Färjestaden i många år.
När hon förra året bestämde sig för att stänga Coola Loppan och ägna sig åt något annat var det många som blev ledsna. Men jobbet att tömma dödsbon är ett väldigt tungt arbete och det var därför Annelie ville sluta.
– Det är ju väldigt mycket jobb utöver butikens öppettider, konstaterar Annelie.

Carin Svensson

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 30 juli 2020