Prisade insektsforskaren  kopplar av i Parismåla

  • billIMG_7639 (kopia)

Bill Hanssons djupa kunskaper om insekters doftkommunikation har gjort honom till en höjdare inom europeisk forskning. Man hittar honom ibland vid skogsgården i Parismåla där han kopplar av med fiske, jakt och skogsskötsel.
– När jag var 4 år visste jag att jag vill bli djurforskare, säger Bill som nu belönas med Kungl. Skogs- och Lantbruks- akademiens guldmedalj.

– Att bli uppskattad i hemlandet är jätteroligt. Det sägs ju att man aldrig blir profet i sin egen hemstaden, därför känns det ju extra bra att det är hemma i Sverige, säger Bill där han sitter med en kopp kaffe i köket på gården i Parismåla. 

Bill som växte upp i Jonstorp i nordvästra Skåne belönas för sitt enastående arbete med att etablera, leda och utveckla internationell spetsforskning om insekters doftkommunikation samt sitt bidrag till att kunskaperna tillämpats inom jord- och skogsbruk. 

Som ledare för avdelningen för evolutionär neuroetologi studerar han neurobiologiska och beteenderelevanta aspekter av samspelet mellan insekter och deras värdväxter. I fokus står  hur insekter uppfattar dofter, hur denna information behandlas i deras hjärna och hur den till slut omsätts i ett beteendesvar.

– Jag är en naturmänniska ut i fungerspetsarna, att vistas ute i det fria är det bästa jag vet, säger Bil som redan vid 4 års ålder visste att han ville bli djurforskare.

Några år senare började han dissekera överkörda djur hemma i trädgården, han ville veta hur de såg ut på insidan. Hans vetgirighet belönas nu med en prestigefylld utmärkelse. I Sydsvenskan kunde nyligen man läsa att ”Rune på mackens son får guldmedalj”.

– Det hade vår son Otto väldigt roligt åt, säger Susanne.

– Ja, man vet varifrån man kommer när man läser det, säger Bill med ett skratt. Han är den första akademikern i familjen.

– Mamma och pappa var smarta människor, det inser jag när jag nu tänker tillbaka, men de gjorde sin grej. Mitt stora naturintresse kommer från mamma, hon ville nog läsa men skulle vara hemma och hjälpa till på gården. Båda mina föräldrar var superentreprenörer, de ordnade och donade och jag tycker det är roligt att organisera saker och skapa miljöer där folk trivs. 

För 15 år sedan, 2006, handplockades Bill Hansson till direktörstjänsten vid Max Planckinstitutet för kemisk ekologi i Jena i östra Tyskland, forna DDR. Växjöbördiga hustrun Susanne är biolog och arbetar också på institutet.

– Du kan inte söka en sådan tjänst utan man blir hämtad dit, säger Bill som studerade biologi vid Lunds universitet. Efter doktorsstudier i ekologi och postdocperiod i USA blev han professor i kemisk ekologi, först i Lund och sedan vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Max Plancksällskapet är en av världens främsta grundforskningsorganisationer. För sju år sedan valdes Bill Hansson till vicepresident, det var första gången en icke-tysk tillträde tjänsten som han innehade i i sex år. Då fick han  mindre tid till sitt eget vetenskapliga arbete. Nu är Bill tillbaka som avdelningschef på institutet.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 28 januari 2021