Porträtt av ett par med konsten i fokus

  • markusellen kopia

 

De är båda internationellt etablerade och erkända konstnärer. Ändå står konstnärsparet Markus Åkesson och Ellen Ehk med båda fötterna stadigt på jorden. Ett par långt från allt vad divalater heter och som lärt sig vad ordet ödmjukhet betyder.

Paret bor i ett hus med en stor trädgård.
Ellen står för kunnandet och påtandet och Markus för trädgårdens rumsupplevelser och kreationer. Men precis som med allt annat, som jobb, resor, hemmet och familjen, gör de även trädgården tillsammans.

Ellen är uppvuxen i Kristvallabrunn, där skapandet sedan generationer tillbaka alltid haft en stor plats.

– Mamma, hade en keramikverkstad som keramikern Agneta Spångberg ibland lånade. Jag var i femårsåldern och tittade storögt på henne och blev mycket fascinerad. Sedan dess har det funnits med och jag visste tidigt vad jag kulle syssla med, säger Ellen, som i dag är en internationellt erkänd konstnär med mycket på gång. Som nu med två stora utsmyckningar, varav en för Stockholm stads konstråd och två stora bronsstatyer utanför polishögskolan i Södertörn. Hon har också en utställning på Cecilia Hillströms galleri och till hösten en separatutställning i Bryssel.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 31 maj 2018