Poppe startade eget för att dela med sig av sin kunskap

  • poppeIMG_9993 (kopia)

Simningen har alltid varit en viktig del av Patrick Poppe Karlssons tillvaro. För att dela med sig av sina kunskaper på ett enkelt, effektivt och roligt sätt har han startat en firma, Poppes träningshjälp.

– Jag brinner för att se folk lyckas. Det är min drivkraft, säger Poppe.

Poppes meritlista skojar man inte bort. Han har 25 års erfarenhet av att träna såväl triathleter som nybörjare i crawl, vidare är han en av grundarna till Nybro Simklubb.  Han har gjort fem svenska klassiker och därtill även två Ironman i Kalmar. Lägg till många Vansbrosimningar på 3 000 m plus några på 10 000 m, Älvloppet i Finland och så har han simmat mellan Korfu och Albanien.

Sist men inte minst har Poppe arrangerat olika simevent i syfte att samla in pengar till välgörenhet för barn.

– Simbiten kan jag, jag har hållit på med den i hela mitt liv, konstaterar han.

När Nybro Simklubb grundades var det för barnens skull. Sedan utbildade Poppe ungdomar i klubben för återväxtens skull, så att de i sin tur vågar bli ledare och att det finns en återväxt.

Som barn var Peppe lite rund och när det var löpning i skolan hamnade han på efterkälken. Men i vattnet var han snabb, det var hans element och där kom de andra inte ikapp honom.

– I vattnet spelar det ingen roll om man är lite rund. Simningen blev min nisch, min grej. Jag trivdes där direkt, säger Poppe som gärna framhåller vikten av att träna tillsammans.

– Det finns en glädje i gemenskapen. Kan du hitta någon att träna tillsammans med, om ni är två och två eller tre och tre så ger det väldigt mycket. Man peppar och sporrar varandra. Hittar man ingen träningskompis kan man gå med i en förening. Sedan är det bra att ha fasta tider för träningen så att man skaffar sig en struktur, annars är det lätt hänt att man hoppar över träningen.

De som kommer till dig, vad är det som de vill ha hjälp med?

– Vissa har lite vattenrädsla, då får vi köra några lektioner så att de kommer över den rädslan. Andra vill bli bättre på långdistans. En tredje grupp är de som har kört fast och behöver tips, nya idéer, nytt tankesätt. Det är viktigt att komma ihåg att varje kropp är unik, vi ser alla olika ut. Nyckeln är att våga och att ha rätt kroppshållning. I vattnet gör det inget om man bröstar upp sig och är lite kaxig.

Poppes drivkraft är att se hur hans adepter gör framsteg.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 9 juli 2020