Politiska stjärnskottet Johanna värnar de utsatta

  • johanna

Ibland går det undan i politiken. Johanna Wyckman var 21 när hon gick med i Liberalerna. Som 23-årig doldis blev hon regionråd och Liberalernas mäktigaste länspolitiker.
– Jag vill värna de utsatta, säger det politiska stjärnskottet.

Kalmar. Region Kalmar län styrs av koalitionen Liberalerna, Socialdemokraterna och Centerpartiet. Den 1 mars lämnade veteranen Pierre Edström sina uppdrag och han efterträddes av då blott 23-åriga Johanna Wyckman från Oskarshamn.

När kom du på att det är i Liberalerna du har din politiska hemvist?
– När jag var yngre var jag väldigt intresserad av feminism, jag tror det har med det att göra. Jämställdhet är något jag brinner för och jag såg att man hade olika livschanser beroende på om man är kvinna eller man. Min dröm är att man ska kunna bli vad man vill, friheten att kunna det är verkligen kopplad till liberalism. Det är vad som från början drog mig till liberalismen.

När väcktes ditt politiska intresse på allvar?
– Då var jag 18-19 år, men jag var 21 när jag gick med i Liberalerna. Jag har varit medlem i tre år nu, det är inte så himla länge, säger Johanna och skrattar till.

Vad gjorde du innan du blev heltidspolitiker?
– I fjol pluggade jag en termin statsvetenskap på Linnéuniversitetet här i Kalmar, innan dess läste jag nationalekonomi, också det i Kalmar, och på andra universitet har jag läst filosofi och miljövetenskap. Efter gymnasiet växte mitt samhällsintresse, jag provade lite olika saker. Jag insåg att jag vill jobba med samhällsfrågor, men då var det inte givet att det skulle ske inom politiken. Men när jag väl fick frågan att ta över efter Pierre kändes det självklart att svara ja. Jag har ett driv att påverka samhället.

Hur är det att vara regionråd?
– Jag förvånas varje dag över hur roligt det är, hur många människor man får träffa och hur många olika grejer man får lära sig. Sedan är det inte alltid enkelt att vara ung kvinna i maktens centrum. Man blir ibland klappad på huvudet och kanske tas jag inte på lika stort allvar, men för mig gäller det bara att fortsätta vara på och driva och min röst hörd.

Man tuffar till sig?
– Ja, det gör man. Det händer ofta att jag inte passar in, men jag är inte här för att passa in. Jag är här för att representera en grupp som i alla tider varit kraftigt underrepresenterad i politiken. Som ung och kvinna och homosexuell har jag andra erfarenheter än många andra politiker och får lyfta andra frågor. Det behövs inom politiken att vi representerar fler grupper i samhället. Klart att man ibland lyfter frågor som de andra kanske inte tycker är så viktiga, men det är en förmån att få vara här och representera.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– Det skiftar så mycket. Ibland är det möten. Vi är ute i verksamheten, träffar väljare, kontaktar personer som man vill ha information från eller kolla upp något. Nu är det en speciell tid,mist sagt. Jag blev ju vald två veckor innan det blev en pandemi. Det var en omtumlande start, men pandemin var ju också lika ny för oss alla.

Vilka är dina hjärtefrågor som politiker?
– Jag vill alltid stå på de utsattas sida kvinnor, hbtq-personer, personer som utsatts för hedersvåld. Psykiatrin ligger mig också varmt om hjärtat. Psykisk ohälsa är oroväckande vanlig bland unga tjejer och finns ett stigma kring detta som skapar mycket lidande.

Janne Adeen

Läs hela personporträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning en 29 oktober 2020