Pias liv är alltid fyllt av sång och musik

  • pianDSCN8985 (kopia)

Ända sedan unga år har Pia Nilssons hela liv varit ett enda stort projekt fyllt med glädje, musik och sång. Såväl i skolor som i kyrkan. Nu fyller hon 65 år och tackar hon för sig med ett fint avslut efter 44 år som kantor. En del av avslutet är konserten ”Svenska messan” av Johan Helmich Roman i Kristvalla kyrka den 25 maj.

Pia Nilsson växte upp på en gård i Stora Vångerslät i Läckeby och redan när hon gick på gymnasiet hann hon också med att ta en kantorsexamen. Tjänst som kantor i Ryssby fick hon 1975 och då gick hon samtidigt och läste till mellanstadielärare, vilket resulterade i att hon hade två kombinerade jobb fram till 1991. Nu tror ni säkert att Pia kommer från en musikerfamilj, men så är inte fallet.

– Nej, det var ingen i min familj som höll på med musik i större omfattning. Mamma sjöng i kör, men mer än så var det inte,  säger hon.

Så varifrån sång- och musikgenen kommer har hon ingen aning om.

En annan sida som Pia alltid hållit vid liv är också den roliga sidan. Det vill säga den som skriver texter till revyer och mellansnack till de körer hon leder. För mellan kantorstjänsten och ledarskapet av Kristvalla kyrkokör som hon haft sedan 2004, är hon också körledare för Nybro Manskör, som nästa år fyller 100 år. Samt Torsåskören Svart på Vitt.

– Jag bor på Drag utanför Rockneby, så det blir mycket körande mellan de olika körerna. Men under tiden mal det i huvudet och jag kommer på massvis med idéer som jag får skriva ner efteråt.

Just skrivandet är det något som Pia fastnat lite extra för. Till exempel skrev hon tillsammans med den i fjol bortgångne Bill Foghagen, skrivit sju bejublade föreställningar för Rocknebyrevyn. Hon skriver hellre än att hålla tal.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 23 maj 2019