Peter Lilja är som han är

  • Peter Lilja, (M) kommunalråd i Nybro har många intressen. Han både spelar i orkester och fotograferar sport på uppdrag för en bildbyrå. Foto: Ann-Heléne Thörning
    peter

Politiker omger sig ofta av ett yttre skal. Men bakom det skalet döljer sig förstås alltid en vanlig människa. Nybromoderaten Peter Lilja är en av dem och han är som han är… säger han.
Vid första anblicken ser kanske Peter inte så stor och stark ut, men där tror jag de flesta misstar sig. Det här är en person med stor inre styrka, bestämda åsikter och en massa ”jäkla anamma”. För honom är sakfrågorna mycket viktigare än snacket runt omkring. Och det han inte redan kan, vill han gärna lära sig. Dessutom tycker han om att leda!
Ledare leder
– Jag är som jag är. Om man är ledare så leder man. Det är en viktig egenskap. Men det betyder därför inte att det är okej att förtrycka. Andra ska ha möjlighet och skyldighet att göra det de ska. Både när solen skiner och när den inte gör det. Själv gillar jag att diskutera sakfrågor, men andra kanske inte gör det lika mycket som jag
Det händer att han får kritik för att vara lite för krass och gåpåig ibland.
Peter växte upp i Västeräng och gick i mellan- och högstadiet i Madesjö. Själva skolan älskade han högt. Så pass att han och några kompisar alltid träffades där en timme innan lektionerna började.
Busig och pratig
Men det var för den sociala biten, och för att hinna med att spela på V-65! Själv beskriver han sig som lite busig och pratig som liten och själva lärandet var inget för honom, varför han inte heller tog skolan på allvar. Då var det bättre med håltimmarna som ägnades åt fiske på Madesjösjön. Och så spelade han ishockey och fotboll, som de flesta gjorde på den tiden.
Ville bli yrkesmilitär
Peter hade tidigt sina utstakade mål i livet. Ett av dem var att bli yrkesmilitär och redan tidigt engagerade han sig i FVRF (Flygvapenfrivilliga) och Hemvärnet.
– Då hade fortfarande försvaret resurser, men lagom när jag blev vuxen drogs det ner mycket på försvaret och jag växlade spår till musiken.
Peter som sedan barnsben tagit privatlektioner i piano för Elsa Petersson, började istället studera musik. Inte kunde han då tro, att de i framtiden skulle komma att mötas på var sin sida i fullmäktige. Först blev det ett par år på folkhögskolenivå och sedan fem år på högskolan i Malmö. Efter avklarade studier var han både musikproducent och lärare.
Men sedan blev det att växla om igen, för Peter hade fått tinnitus och började se sig om efter andra möjligheter, även om han behöll intresset för musiken, fast på fritidsnivå. Otaliga är de band, orkestrar och körer som han genom åren har lett.
Efter åren i Malmö kom Peter tillbaka till Nybro och började arbeta med ekonomi på olika banker och finansbolag.
– Jag gillar utmaningar och att utifrån de förutsättningar som råder också hantera dem, säger han.
Ramlade in i politiken
Kanske det var därför han också ”ramlade” in i politiken.
– Det var under vintern 2005-6, som jag träffade på moderaten Anders Carlsson på Stora Hotellet där vi käkade lunch. Då hade pappa redan innan sagt till mig att istället för att sitta hemma och gnälla på politiken, så skulle jag engagera mig på riktigt. Att det blev Moderaterna var inget svårt val. Den konservativa ideologin tilltalar mig. Människans frihet, men också deras skyldigheter.
Tufft läge i politiken
Efter valet 2006 blev Peter alltmer aktiv och 2011 blev han vald till kommunalråd för Moderaterna i Nybro. Efter valet i höstas ingår han numera i nya Alliansen, där Moderaterna tillsammans med C, FP, KD och SPI Välfärden medverkar.
Om den politiska makten i Nybro säger han att det är de invalda i kommunfullmäktige och de som sitter i nämnderna som förfogar över den.
– Det är ett tufft läge nu när sossarna gått i opposition. Men vi i nya Alliansen är dock hundra procent säkra på att vi ska kunna leda kommunen tillsammans.
Ann-Heléne Thörning