Pernilla Berg – konstnär som gillar att göra klipp

  • Pernilla Berg 1 kopia

Pernilla Berg är en konstnär med klipp. Att klippa siluetter är just nu hennes främsta sätt att skapa konst. Men det kan ändra sig. De har det gjort förr. – Jag tillhör inte de som kan lära mig precis allting om en sak, utan jag vill prova nya saker.

Efter nästan 25 år på Öland är Pernilla Berg nyinflyttad på fastlandet, vilket känns nytt.

– Vi får väl se hur jag klarar mig utan ön. Men jag jobbar ju kvar på Färjestadens skola, där har jag  varit fritidspedagog (bildlärare) i 17 år.

Att det blivit så länge på samma arbetsplats förklarar hon med att yrket kräver utveckling och att det förändras hela tiden.

– Som lärare måste man hela tiden lära sig nya saker. Dessutom kommer det ju nya elever. Så det kvittar om man byter  arbetsplats.

Konsten har följt Pernilla Berg genom livet. Hon har tecknat, jobbat med keramik och textil och skapat i papier maché. Men numera är det saxen som är hennes främsta verktyg i det konstnärliga skapandet.

– Det kom jag först i kontakt med när jag jobbade med barnen. Jag gjorde en del som var avsett för  armaturer i början men numera jobbar jag friare. Det är så, man håller på med något ett tag och  sedan ändrar man sig. Jag vill hela tiden testa nytt.

Det är ett drag som Pernilla Berg menar präglar hennes liv – och kanske även hennes söners sätt att närma sig saker.

– De arbetar båda konstnärligt och de är som jag: de blir nyfikna på olika  saker och vill prova nya  saker. Det där handlar om hur man är som person. Vad man mår bra av.

Som ung var det keramik och vävning som gällde för Pernilla Berg. Hon utbildade sig på båda områdena och undervisade mycket i studieförbund när det gällde att göra keramik.

– Vi bodde på den tiden i Stockholm och sedan Örebro. Men jag fick sluta med keramiken, eftersom jag fick eksem. Mina händer tålde inte att vara så mycket i vatten. Händerna var förstörda, men det var en stor sorg att sluta med  keramik och lera. Det var ett sätt att utrycka mig som jag trivdes väldigt bra med.

Hon menar att det finns en koppling mellan keramiken och det pappersklippande hon sysslar med numera.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 26 oktober 2017