Passion för flugfiske tar Jonas ut i världen

  • jonas-webb

Redan som fyraårig höll Jonas Olsson ett fiskespö i handen. Nyligen blev han bäste svensk på VM i flugfiske i Tjeckien.

Ödevata
– Det var en otrolig upplevelse att vara med på VM i Tjeckien. Klart vatten och mycket fisk, berättar Jonas.
Han lyckades få upp 71 fiskar under tävlingsdagarna. Det innebar en 73:e plats av totalt 147 deltagare, och han blev bästa svensk. Det är andra gången han deltar i VM. Förra året i Norge var fiskelyckan inte framme, då fick han bara en fisk.
– Vi lärde oss mycket i Norge och gjorde inte samma misstag i år. Bland annat åkte vi ner några dagar tidigare till Tjeckien och träningsfiskade med en guide, säger Jonas.
Film gav passion
Jonas Olsson är uppvuxen på en gård i Klippingsbo strax utanför Vissefjärda. Båda hans föräldrar var intresserade av fiske, och Jonas började meta redan i fyraårsåldern.
– I närheten av gården finns det två sjöar där vi fiskade ofta, berättar Jonas.
Och genom åren har han utvecklat intresset för fiske. När han var femton år fick hans fiskeintresse en ny vändning. Han var hos sin morbror som fiskar flugfiske och tittade på en film om flugfiske. Och då blev Jonas fast.
– Det var en film från USA och den fångade mig helt. Sedan tjatade vi på min morbror att vi skulle få hänga med ut och flugfiska. Till slut gick han med på det, berättar Jonas.
Därefter har han fokuserat på flugfiske. Han har varit på utbildningar och läger i flugfiske och lärt sig att binda flugor.

Anna Borg

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning 19 juni 2014