Partiledaren som skrattar med hästar

  • En glad midsommar verkar både hästen Emergency (Isse) och ägaren Elisabeth Arnesson vara inställda på. Arnesson älskar hästar och westernridning, men är också ny ledare för Torsåspartiet. Tidigare är hon kanske mest känd för att vara en stark och ibland framgångsrik motståndare till vindkraftverk.
    WebHästgarv

Torsåspartiets nya ledare gillar hästar och gamla bilar, men tycker riktigt illa om vindkraft. Nu är Elisabeth Arnesson är förväntansfull inför att få föra fram sitt partis frågor.
– Säkert får man en del käftsmällar, men det är jag redo att ta.

Det var jakten på ett hästställe som förde henne och maken Kent till Torsås kommun. Hon kommer från början från Åseda, men har arbetat som personlig assistent i Emmaboda och bott i Moshult, Bromboda och Vissefjärda innan flytten till Videbäcksmåla år 2007. Numera arbetar hon som fårskötare.

–  Jag trivs med att bo på landet. Vi har en bit till närmaste granne. Jag tycker om att ha det så. Samtidigt är jag en social person, men jag behöver båda sakerna. Jag mår bra både att vara i lugnet nära naturen på gården och att umgås med folk.

Det var vindkraftsfrågan som förde henne till Torsåspartiet.

– Det är det enda partiet i kommunen som talat om restriktivitet när det handlar om vindkraften. För mig handlar det om att välja framtid. Ska vi vara ett industriområde eller ska vi ta hand om vår natur och miljö och satsa mer på turism och besöksnäringen?

Förfrågan om att bli partiets ledare kom dock oväntat.

– Jag blev chockad. De hade en person som först fick frågan, men efter att funderat på det tackade nej. Då föreslog förre partiledaren Lars Carlsson mitt namn. Jag bestämde mig efter att funderat några minuter.

Elisabeth Arnesson var med vid sitt första möte med partiet i oktober förra året. Men sedan har hon gått på alla medlemsmöten och blivit mer och mer engagerad.

–  Jag tror att det kan vara en fördel att jag kommer utifrån. Det gör kanske att man har ett annat perspektiv på kommunen, kommer in med öppna ögon och inte är låst på förhand.

Eftersom hon har åsikter, tycker hon att det är naturligt att engagera sig.

– Det lönar sig inte att gnälla på politiker. Det är bättre att själv engagera sig och bli den typ av politiker som man själv vill ha.

Elisabeth Arnesson är ny i politiken, men ingen nybörjare när det handlar om opinionsbildning. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt att argumentera mot byggande av vindkraftsverk.

– När vi flyttade hit, talades om att det skulle byggas tolv vindkraftsverk här. Först brydde jag mig inte om det, men sedan blev jag nyfiken och började läsa på om vindkraft på nätet.

Det hon hittade gjorde henne först bekymrad och sedan till en övertygad motståndare till vindkraften.

– Det fanns vittnesmål från folk som bodde nära vindkraftverk om hur deras nattsömn förstördes och hur byggandet av kraftverken störde naturen. Eftersom jag sökt mig hit för att kunna leva i lugn och ro, blev jag orolig. När jag lärde mig mer, kom jag fram till att det inte är ekonomiskt försvarbart med vindkraften. Då bestämde jag mig till sist att sätta ner foten, trots att det innebar att jag fick en del ovänner.

Enligt Elisabeth Arnesson är vindkraften en dålig affär för alla, utom möjligen vindkraftsföretagen.

– Markägarna tycker kanske att de får bra betalt nu, men vad händer till exempel om kraftföretaget går i konkurs? Verken har en livslängd på 20 år. Vem tar ner dem när de är uttjänta om företaget inte längre finns kvar? Risken är stor att vi får ett landskap med gamla metallskelett och ingen som vill ta ansvar för dem.

I Videbäcksmåla och Torhult blir det inga vindkraftverk. En sällsynt art av fladdermöss gjorde att mark- och miljödomstolen krävde fler undersökningar och då drog kraftbolaget tillbaka sin ansökan.

– Det var bra, men jag jobbar vidare. Jag får ofta förfrågningar om att hjälpa till när folk vill protestera mot nya etableringar. Jag är engagerad i Föreningen Vi, som arbetar mot vindkraftsplanerna i min gamla hemkommun, Uppvidinge.

Elisabeth Arnesson har haft en fulltecknad fritid även innan hon engagerade sig politiskt. Förutom de senaste årens arbete mot vindkraften har hon sysslat med släktforskning. Hon älskar sina tre hästar; Ps Queen of diamonds (Smulan) Red Warrior (Reddy) Emergency (Isse). Dessutom är hon är mycket intresserad av westernridning.

– Jag är intresserad av allt som hör ihop med amerikansk livsstil, ärligt talat. Amerikanska bilar från 1960- och 1970-talet är ett annat stort intresse. Speciellt Pontiacs bilar. Men framförallt gillar jag crusing och bilträffar. Det är ”goa” människor som kommer på sådant, småfräcka och med mycket skratt och värme.

Joakim Carlsson