Paret Axelsson hittade sitt paradis i Ödevata

  • DSCN9805

Malin och Magnus Axelsson bodde i Emmaboda och hade Marinan i Långasjö när de bestämde sig för att skaffa något större ställe. Detta var för 14 år sedan och sedan dess har det hänt mycket. För de hittade sitt paradis i Ödevata, mitt i den småländska skogen.

Ödevata. Gården som ligger så vackert mellan fem sjöar var förr en kriminalvårdsanstalt som då stått öde och tomt i nio år. Idag är det bara ett par gula trälängor som skvallrar om dess existens. Istället har det vuxit upp en hel idyll med vandrarhem och stugor, en fiskecamp, växthus, tält, orangeri och ett gårdshotell. Allt omsorgsfullt renoverat i olika omgångar, stor omtanke om gästerna, en enorm passion för det naturliga, vilket gör det till en turistanläggning i riktig mönsterklass.
– De första fyra åren fortsatte vi med båtarna och drev samtidigt vandrarhem och stuguthyrning. Efter det satsade vi två miljoner kronor, med hjälp av landsbygdspengar, på renovering och ombyggnad och kan nu kalla oss gårdshotell, berättar Malin medan hon visar runt.
Hit kommer gäster från hela Europa, men också gäster från närområdena Emmaboda, Nybro och Kalmar. En del för att fiska och paddla, andra bara för att koppla av och bo bra under sin semester.

– Vi vill också att folk ska komma hit under lågsäsong och många som reser i sina jobb, stannar och sover här. Det är jätteroligt med bra beläggning året runt, vilket gör att vi kunnat hålla våra fem anställda sysselsatta hela året. Ofta har vi ju konferenser också och sällskap som kommer hit för att kanske fira släktdagar eller födelsedagar.
Den största visionen för paret Axelsson är att bli klimatpositiva och hela tiden kämpar de för stor hållbarhet i sin verksamhet. Glada höns ger gästerna riktigt gula, färska ägg till frukosten och bidrar samtidigt med gödsel till de småskaliga odlingarna. Fåren betar och håller det vackra landskapet öppet ner mot sjöarna och äppelträden ger stora skördar vilket ger god och närande äppelmust varje höst.

I all matlagning som sker utomhus använder de dessutom viltkött och det som sjön och skogen ger.
– Men det riktigt roliga och spännande projektet är våra experiment med fisk- och grönsaksodling i det stora växthuset, som invigdes i våras och vår egna produktion av biokol i vår ombyggda biobränslepanna. Vi strävar efter att bli den mest hållbara turistanläggningen i Sverige, kanske i hela världen. Och vi strävar efter att vara klimatpositiva. Vi vill bidra till ett stabilt klimat, inte tära på det. Genom vår egenhändigt ombyggda flispanna har vi biobaserad uppvärmning i hela anläggningen, och vi producerar biokol.
Vi har slagit oss ner för att prata när två gäster från Holland kommer förbi och slår sig i samspråk.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 4 juli 2019