På Kalmar Stadsmission kan alla få en riktig jul

  • Trappan leder upp till ateljén där Malin Engelholm är föreståndare och Susanne Lundström arbetar som tillförordnande direktor på Kalmar Stadsmission. Väggen pryds av målade blommor 
och träd, men även sydda växter och garner. Foto: Anna Borg
    Susanne och Malin

Vid juletid är folk som mest givmilda berättar Susanne Lundström på Kalmar Stadsmission. Där är det bråda dagar med julpyssel, luciafirande, julbord och det är öppet på julafton.
På Kalmar Stadsmission är julaftonen helig. Den börjar vid femtiden och håller på fram till tio på kvällen.
– Firandet på julaftonen är alltid välbesökt. Det är många som kommer som inte brukar besöka oss, exempelvis ensamma personer som söker gemenskap, säger Susanne Lundström som är tillförordnande direktor.
Under kvällen bjuds det på skinkmacka, julgröt och godis samt musikunderhållning. Traditionsenligt läser man julevangeliet och tomten kommer på besök.
–  Jag skulle vilja säga att det är den riktiga tomten. Det är så här julen ska firas. Det är en härlig stämning, och att få uppleva de positiva reaktionerna från dem som inte är vana att få julklappar är rörande, säger Susanne.
Se det positiva
Susanne har arbetat på Kalmar Stadsmission i drygt fyra år och varit med på julfirandet. Förra året kom det cirka 100 personer på julaftonen.
– Jag blev väldigt rörd när vi kunde ordna att en av våra besökare fick med sig en julklapp som han kunde åka och lämna till sin dotter på julaftonen. Det var oerhört uppskattat. Vi försöker hela tiden att hitta det positiva i det lilla, säger Susanne.
På Kalmar Stadsmission står det adventsljusstakar i fönstren och det märks att snart är det jul.
– Julen är en oerhört svår tid för många. Vi försöker underlätta på det sättet vi kan, exempelvis genom att skicka med en matkasse eller någon julsak eller försöker uppmuntra till att komma till oss på julen, berättar Susanne.
Ny skänkomat
Under december månad arbetar man extra mycket med insamlingar inför julen. Kalmar Stadsmission samarbetar med många företag och andra organisationer. I år samarbetar man även med Östersjögymnasiet.
– Elever från ett av programmen på gymnasiet hjälper oss med idéer till att marknadsföra de armband vi säljer inför julen. Armbanden är tillverkade i vår ateljé och alla pengar från försäljningen går till verksamhet, berättar Susanne.
I år har ett vänföretag kommit med en ny idé nämligen ”skänkomaten”. Det är en omvänd bankomat där man kan skänka en slant till Kalmar Stadsmission. Den står i affärshuset kvasten.
– Jag tycker idéen är genialisk. Det ska vara enkelt att bidra och göra skillnad för en annan människa, berättar Susanne.
Varje jul tar man gärna emot mat, godis och julklappar för att kunna dela ut på julaftonen.
– Förra året fick vi in 287 julklappar, och det är både privatpersoner och företag som skänker. Det märks verkligen att man tänker mer på andra inför jul.
Lugnt i ateljén
De senaste åren har det sökt sig fler och fler yngre tjejer till Kalmar Stadsmission och den psykiska ohälsan ökar.
– Tyvärr ökar behovet av hjälp, och vi har fått många fler tjejer som är sköra, destruktiva och gör sig själva illa, berättar Susanne.
Till följd av denna utveckling öppnade Kalmar Stadsmission ateljén för cirka två år sedan. Syftet är att erbjuda kvinnor en meningsfull sysselsättning och där finns även möjlighet till arbetsprövning.
– Ateljén präglas av återvinningstänk och vi tar textiler och kläder från vår Second Hand Butik som inte har gått att sälja, säger Susanne.
Inne i ateljén sitter två damer vid var sin symaskin. En syr förkläden till jul och en syr en väska. Det är tyst, rogivande och väggarna kantas av hyllorna med tyger i olika färger. Föreståndaren för ateljén Malin Engelholm visar kuddar, tomtar och andra saker som tillverkas inför julen och säljs.
– Tjejerna blir rörda när de ser att vi kan sälja deras fina hantverk. Vi arbetar hela tiden med att försöka bryta destruktiva mönster, berättar Susanne.
Katarina Borgemo som är diakon på Kalmar Stadsmission flikar in;
– I vår organisation ger ges möjligt att växa och successivt utveckla sig själv.
Katarina tillträdde sin tjänst nyligen. Det blir henne första jul på Kalmar Stadsmission, och hon finns tillgänglig för samtal för behövande.
Även i år har lucia firats med lussebullar, och innan jul bjuds det också på sponsrat julbord. Inför och under julen arbetar extra många volontärer.
– På julaftonen arbetar flera volontärer och vi behöver hela tiden hjälp. Man kan hjälpa till i vår verksamhet eller ställa upp med sina egna kunskaper. Vi har exempelvis en man som är pensionerad från skattemyndigheten. Han hjälper till med ekonomisk rådgivning, berättar Katarina.
Anna Borg