På jakt efter såväl det kända som det okända

  • mygg_MG_0042 (kopia)

I naturreservatet Grytsjön utanför Bäckebo i Nybro kommun, pågår ett litet men samtidigt stort och viktigt arbete. Millimeter stora, eller små, gallmyggor, samlas in i forskningssyfte. Under arbetets gång görs ständigt nya upptäcker av arter man inte ens visste existerade. 

Efter att ha kört flera kilometer rakt in i vad som känns som total ödeskog kommer man till en återvändsgränd. En blå skåpbuss står parkerad, ut kommer ett par glatt vinkande mot mig. Jag inser att jag har hittat rätt, parkerar bilen och stiger ut. Paret presenterar sig som Catrin och Mathias Jaschhof. 

– Vill du ha kaffe? frågar Catrin.

Jag nickar och vi slår oss ner vid campingbordet.  

– Tro inte att vi har det så här lyxigt varje gång vi är ute, skrattar Mathias och syftar på de framdukade bullarna. 

Paret anlände till naturreservatet Grytsjön vid tiotiden på morgonen. Under ett par timmars tid har de rekat området och satt upp fällor. Så kallade malaisefällor. Det är deras viktigaste redskap i arbetet som pågår i skogen. 

– 2014 kom vi från Tyskland för att börja projektet med att samla in och dokumentera gallmyggor. Då pågick det ett halvår, sedan fanns inga mer pengar, berättar Mathias.

Han är projektledare, Catrin assistent. Arbetet sker via Station Linné i Skogsby på Öland och projektägare är Artdatabanken Sverige. 2015 fick projektet förnyade pengar, varpå paret återvände till Sverige. 

– Vi är båda biologer i grund och botten och har i stort sett hela livet arbetet med forskning. Sedan 1997/1998 har vi arbetat på det här viset, med projektbaserad forskning, berättar Mathias. 

– Vi kan inte göra något annat än det är, skrattar paret. 

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 23 maj 2019