På Björkenäs byggdes världens största fartyg

  • ake

Hon hette Mars och  var världens största fartyg. Mars färdigställdes 1564 och förliste samma år utanför Öland.
–  Men det är inte många som vet att Mars byggdes på Björkenäsvarvet, säger Åke Persson som har skrivit om fartygets historia.

Björkenäs. Sedan några år är Åke pensionär. Historia har alltid intresserat honom, det var favoritämnet när han gick i skolan, men på senare tid har han framförallt fängslats av lokalhistoria.
– Jag tycker att Sveriges historia är intressant och i trakterna kring Kalmar har det har hänt mycket av riksintresse. Jag tycker om att sätta mig in i hur saker har utvecklats från vikingatiden till våra dagar. Jag forskar på amatörnivå och har upptäckt olika intressanta saker som tidigare gått mig förbi. Det finns mycket material på nätet om man vet var man ska leta, men sysslar man med lokalhistoria får man gräva ganska djupt.  Nu har jag tid att skriva och jag har gott om uppslag.

Åke Persson är född
och uppvuxen i Kalmar, han känner att det finns spännande skeenden som inte har lyfts fram tillräckligt.
– Det har pratats mycket om Kalmar slott, men det finns ju så mycket annat. Exempelvis Ryssby skans, befästningen som stoppade danskarna 1611, och Björkenäsvarvet. Eftersom jag är ingenjör studerar jag gärna på den teknikutveckling som ägt rum genom århundradenas lopp.
Åkes arbete om Björkenäsvarvet kom till genom en slump. Sommaren 2016 var han på Björkenäsbadet tillsammans med sina barnbarn när en tanke började ta form.

– Vi satt och fikade när det slog mig att det funnits ett varv på platsen, det hade jag hört talas om. Jag bestämde mig för att ta reda på mer om det och begav mig till biblioteket. Projektet växte alltmer och jag fann källor på en rad håll, exempelvis på biblioteket i Borås när jag var där för att besöka min dotter. Jag fick också tillfälle att studera omgivningen och dokumentera spåren som finns kvar av Björkenäsvarvet.
Från början hade Åke tänkt sig en mindre lokalhistorisk berättelse. Men efter några sidor insåg han att berättelsen också måste innehålla mer av nordisk historia och ge en bredare redovisning av händelserna i Norden från Kalmarunionen till att Sverige utvecklades till en självständig stat i Norden och Europa.
– Jag hittade en gammal karta över Björkenäs, den är från 1850-talet då arkeologer gjorde utgrävningar och dokumenterade. Då var området orört, det hade inte exploaterats på något sätt. Med utgångspunkt från den kartan gjorde jag en egen.

Hur är det att skriva?
– Roligt men jobbigt. Ibland sitter jag uppe till 1 på natten.

Janne Adeen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 12 december 2019