Orrefors har vaknat upp ur sin Törnrosasömn

  • DSCN7770 kopia

Onsdagen den 9 augusti blev en historisk dag för Nybro kommun som då undertecknade köpeavtalet med ”Bilkungen i Glasriket” Ingemar Andersson, för fastigheterna på Orrefors bruksområde.

Det är disponentvillan, flyglar, trädgårdsvillan och utställningshallen, som nu kommer att utvecklas av Ingemar Andersson tillsammans med hans medarbetare, som lovar att de kommer att göra området till ett av Glasrikets mest attraktiva besöksmål. Och på god väg är de redan, för sedan glashyttan invigdes i början av sommaren, har Orrefors mer eller mindre blomstrat upp på nytt.

– Det har gått suveränt bra och efter en första summering av försäljningen har vi omsatt 45 procent mer än det vi hade beräknat. Vi kalkylerade med att få 5000 besökare för hela säsongen, men det hade vi uppnått redan efter bara 33 dagar, säger en mycket glad Jeanette Lennartsdotter, som är kreativt ansvarig för Orrefors Park.

Det har faktiskt gått så bra att säsongen förlängs med en hel månad vilket innebär september ut.

– Vi har haft medvind när det gäller personalen, vilka vi är enormt stolta över. Om jag får skryta om något så är det över personalen. Jag finner nästan inte ord över hur duktiga och anpassningsbara de har varit. Utan dem hade det aldrig blivit så här bra. De är inte bara ambassadörer för oss själva, utan för hela Glasriket, säger Jeanette över en kopp kaffe och hemgjord glass från Rugstorp. För kaffe och hembakt fikabröd står PRO:arna som öppnat ”Smekaffe” för avnjutning i utställningshallen som bjuder besökarna på ett riktigt eldorado för ögat. Här finns konstverk i glas från såväl då som nutid, gjorda av Sveriges mest skickliga formgivare och glasblåsare

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 24 augusti 2017