Organisten som bott hemma hos Maud Adams

  • mikalIMG_5701 (kopia)

Han har druckit whisky med filmstjärnan Maud Adams i hennes lyxvilla i Beverly Hills och pluggar finska via internet.
Som barn ville Mikas Lidén bli astronaut, men han utbildade sig sedermera till organist och arbetar numera i Birgittakyrkan i Kalmar.
– Musiken har alltid funnits där i mitt liv, säger han.

För tre månader sedan tillträdde han tjänsten i Birgittakyrkan. Att han hamnade i Kalmar berodde på att han ville prova något nytt efter sex år i Sollefteå.

– Jag kände ingen här utöver Peter Wänehag och hade bara varit här två gånger som barn, så egentligen var det idiotiskt beslut. Men jag ville prova något nytt för att se vad som händer. Jag är ensam så jag kastade mig ut i det okända.

Wänehag är kontraktsprost i Kalmar-Ölands kontrakt. 

Under flera år var han kyrkoherde i Svenska Victoriaförsamlingen i Berlin, och då anställde han Mika Lindén.

– Peter sa att Kalmar nog skulle passa mig eftersom församlingarna är aktiva och det finns samarbete mellan kyrkomusikerna. Det är inte svårt att hitta musiker här och det gillar jag.

Efter åren som kyrkomusiker i den tyska huvudstaden talar Mika Lidén  flytande tyska. Språkintresserad som han är har han även försökt att lära sig finska via en internetkurs. 

– Jag gillar att grotta ner mig i grammatiska saker. 

Därpå växlar han över till finska och säger ett par snabba fraser.

– Det jag sa betyder jag pratar bara lite finska, men skulle vilja lära mig mer, förklarar han.

På lediga stunder spelar han golf, komponerar och dansar tango. 

– Jag har 22 i handicap, men golf är speciellt. Ena dagen går det hur bra som helst, men nästa dag fungerar det inte alls och bollen flyger rakt in i skogen.

För ett tag sedan gjorde Mika sin första eagle, alltså två slag under par.

– Det var på ett par 4 hål och det var ren tur. På andra slaget försökte jag bara få bollen upp på greenen, den lutade. Jag lyckades, men bollen fortsatte rulla och när det hördes ett klonk förstod jag att den åkt ner i hålet. Då jublade jag så att alla runtomkring förstod vad som hänt.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 31 januari 2019