”Om min pappa varit här nu hade han blivit stolt”

  • hrIMG_1502 (kopia)

När Håkan Roupé tar emot utmärkelsen Paul Harriw Fellow är det ett speciellt ögonblick på mer än ett sätt.
– Jag är glad över uppskattningen och om min pappa varit här i dag hade han varit stolt. Pappa var medlem i Rotary, säger Håkan.

Ploppet från en champagnekork slår an stämningen när Kalmar Slott Rotaryklubb dukar upp till festfrukost i stadsparken. Det ska påpekas att champagnen är alkoholfri och att det också serveras rejäl frukost denna vackra och varma junimorgon. Vattnet ligger stilla, bara en svag krusning märks på ytan och den lätta brisen smeker också grässtråna i parken. Ett par joggare passerar, de har morgonsolens strålar i ögonen.

– Det är faktiskt alltid vackert väder när vi byter ordförande, säger Bengt Bengtsson.

Paul Harris Fellow är en av Rotarys finaste utmärkelser, Mottagare är Håkan Roupé och Niko Kalcidis, för det jobb de som poliser gjort för att bekämpa narkotikahanteringen i Kalmar med omnejd. 

– När en Rotaryklubb tilldelar en person en Paul Harris Fellow är det för att visa uppskattning för denna  persons insatser, för Rotary eller för samhället i Rotarys anda – service above self, som termen lyder, säger avgående ordförande Maria Kehagia. 

Som ordförande för klubben har hon tillsammans med styrelsen bestämt vilka som ska belönas.

– Du och jag har samma böjelser, knark och vapen, säger prisutdelaren Gunilla Öhlin till Håkan Roupé när han tar emot utmärkelsen.

Öhlin är åklagare och under många år arbetade hon nära tillsammans med Håkan Roupé. Hon hyllade också hans näsa, ”som nästan kan mäta sig med våra narkotikahundars nosar, för att leta upp ärenden där det finns uppgifter om hantering av större mängder narkotika och av vapen”.

För några månader sedan lämnade Roupé polisyrket, men Öhlin säger sig vara övertygad om att det vara är ett tillfälligt avbrott och att han snart är tillbaka igen.

– När de ringde och sa att jag ska den här utmärkelsen trodde jag först att de skojade. Jag är glad och tacksam över uppskattningen. Min pappa är borta nu, men om han varit här i dag hade han blivit stolt för han var medlem i Rotary, berättar Håkan Roupé som numera arbetar med säkerhetsfrågor på Ikea.

– Att jag lämnade polisen beror inte på missnöje eller att jag vantrivdes. Däremot kände jag att jag mitt i livet ville ha en ny utmaning, jag ville prova hur det är att jobba med något annat.

Niko Kalcidis är kommunpolis i Kalmar. Han har en nära kontakt med företagare, butiker och restauranger.

– Mycket tack var ditt och dina medarbetares arbete är Baronens köpcentrum åter ett tryggt ställe att vistas på. Man slipper att man bli vittne till narkotikaöverlåtelser och gängbråk och samma sak gäller centralstationen och området där omkring, säger Gunilla Öhlin.

– Jag är glad och stolt just nu, men vill påpeka att vi är många som hjälps åt och arbetar tillsammans. Vi kommer aldrig att helt få bort narkotikan från gatorna och samhället i stort, men genom att följa med i utvecklingen och förnya vårt sätt att arbeta kan vi åstadkomma en hel del, säger Niko Kalcidis.

Kalmar Slott Rotaryklubbs utmärkelse för årets unga förebild gick till Lilian Sagerfors, Ekenäs hantverksbageri. 

Lilian Sagerfors ingår i Reko-ring och är särskilt engagerad i användningen av kulturspannmål. Kriterierana för utmärkseln är att vara en god förebild och ambassadör för ungdomar och yngre verksamma.

– Lilian visar på kreativitet och företagsamhet. Hon brinner för hållbart bakande och råvaror av högsta kvalitet. Genom sin gårdsförsäljning i stenugnsbageriet visar hon vägen för nya hållbara distributionsvägar, säger prisutdelaren Mia Hasselgren.

Innan sammankomsten var till ända hade också ett ordförandeskifte ägt rum i Kalmar Slott Rotary. Maria Kehagia lämnade över uppdraget till Jan G NIlsson. Efter ceremonin fortsatte de medverkande till residenset för mottagning.

Janne Adeen

KLT/NT 2 juli 2020