Odd – fabriksarbetaren som blev musiker på heltid

  • Oddwebb

Långasjö
Året är 1998. 32-årige fabriksarbetare Odd Hagel plockar fram en gitarr och börjar klinka. Trots att han aldrig har hållit på med musik innan kommer han inom några år att bli musiker, på heltid.
– Jag hade fått en gitarr som en kompis i Gävle hade tillverkat. Jag spelade på den när några kollegor till mig föreslog att vi skulle starta ett band, och det gjorde vi, säger Odd Hagel.
Odd arbetade då i en fabrik i Alstermo.
– Det var redan förutbestämt att jag skulle börja jobba i en fabrik. Jag växte upp i Skutskär utanför Gävle där det fanns en stor fabrik som alla cyklade till varje morgon. Där arbetade de dag ut och dag in under hela sitt liv.
Odd växte upp ensam med sin mamma.
– Min mamma var bara 20 år och jag två år när min pappa dog i en njursjukdom. Hon var en tuff kvinna och det är hon som har lärt mig att om man vill ha något gjort här i livet så får man göra det själv.
I samband med att Odd startade bandet Raz tillsammans med sina kompisar insåg han hur roligt det är med musik.
– Jag har aldrig hållit på med musik innan. Men jag hade spelat lite gitarr och haft väldigt lätt för mig,
Efter några år splittrades bandet men Odd hade fått blodad tand. Han sa upp sig från fabriken och flyttade tillsammans med sin fru Diana till ett hus på landet i Långasjö i Emmaboda.
– Först arbetade jag extra på fabriker i trakten samtidigt som jag började skriva och spela in musik. Men efterhand har musiken tagit över allt mer och nu är jag musiker på heltid.
Och han trivs med livet på landet.
– Tidigare har jag haft hästar och det var något rofyllt med att släppa ut dem i hagen varje morgon. Nu har jag inte hästar längre men jag tycker om att gå ut med vår hund, vara ute i naturen och kunna gå ut på tomten och hugga lite ved.
Och tid är något som Odd har gått om.
– När jag arbetade i fabriken arbetade man sex till tre och sedan gick man hem och så var det inte så mycket mer. Men nu har jag inga fasta tider utan arbetar när inspirationen kommer, säger Odd och avslöjar att han är nöjd med sitt livsval.
– Det finns så många som inte deltar i livet utan bara ser hur det passerar förbi. När jag blir äldre vill jag inte sitta och grubbla på varför jag inte gjorde det jag verkligen vill göra.
Efter sin flytt till Långasjö har han turnerat runt på flera platser i Sverige och trakterna kring Emmaboda, gått till final i tävlingen Svensktoppen nästa med låten ”i lyktors sken” och precis gett ut sin andra skiva ”Den kritikerrosade döden”.
– Jag har ingen speciell genre utan man hittar inslag av pop, rock, blues och alla möjliga olika musikstilar. Många vill sätta in mig i ett fack men jag tycker om att variera mig lite och det får bli lite vad det blir.
Och hans låtar handlar om ofta om saker från hans förflutna.
– De handlar om saker som hänt mig tidigare eller sådant som många kan relatera till.
Och inspirationen till en ny låt kan komma när som helst.
– Jag minns en gång när klockan hade slagit tolv på natten. Jag skulle gå och lägga mig men på vägen mot sängen så snubblade jag till över min gitarr.
Odd tog upp gitarren och plötsligt flödade en ny låt fram.
– Jag kunde inte stopp mig själv. Jag fortsatte skriva hela natten och halv sex på morgon var jag klar med en min nya låt.
Men vad framtiden bär med sig vet han inte riktigt än.
– I första hand ska jag ut och turnera och det lär bli mycket jobb nu i sommar. Det ser jag fram emot, säger Odd Hagel.