Nybroföretag som satsar på studenter och tvätt

  • nybro

Den 30 november, förra året, invigdes Sveriges första miljötvättstuga av Telge bostäder i Mariekäll. En tvättstuga som utvecklats av Nybroföretaget ReCap och som skiljer sig från allt vad man normalt tänker på när det gäller tvätt. Här tvättar man i kallvatten och helt utan tvättmedel.

Fröseke. I en före detta möbelfabrik på 4 000 kvadratmeter i Fröseke, har fyra delägare slagit sig samman för att utveckla sina produkter, starta produktion och sköta försäljningen av det som kommer att bli en av framtidens kanske största miljösatsning när det gäller studentmoduler och miljöhus. Förutom att tvätten blir ren utan kemikalier, är också både studentmodulerna och miljöhusen gjorda av 90 procent återvunnet material. Väggarna är till exempel byggda av
returplast och sågspån och materialet behöver inte ytbehandlas eller
målas eftersom fasaden är helt underhållsfri. Tiden när en tvättstuga alltid låg i en mörk källare är därmed förbi.

Företaget som vi besöker heter ReCap Moduler AB och äger produkten och varumärket RA Moduler Recycling Apartments. Men egentligen började allt med en helt annan produkt. En handhållen kapmaskin som har två klingor som roterar mot varandra.
– Vi skulle marknadsföra den och gjorde en utställningsmodul av
polyplank. En säljare känner Kalmars kommunalråd Johan Persson, som erbjöds köpa en valstuga. Han tipsade om att Karlskrona var i behov av studentlägenheter. I första hand tänkte vi studentboende, sedan kom vi på att de måste ha tvättmöjligheter. Det blev diskussioner med Miele och med Swatab som producerar avjoniserat vatten och på den vägen är det, säger Hans Ericsson som är försäljningschef och delägare.

Metoden att tvätta med kallt vatten och utan tvättmedel går ut på att man använder vatten som filtrerats under högt tryck och avjoniserats.
– Vattnet bryter sedan jonbindningen mellan kläderna och smutsen så att smutsen försvinner. Bra för miljön och bra för allergiker, säger Hans Ericsson.
Tvättmodulen tillverkas med måtten 21 kvadratmeter och kan betjäna 25-30 hushåll.
– Det är gjorda i polyplank som är en underhållsfri produkt och dessutom är vi helt koldioxidneutrala i produktionen. Vilket gör oss till det miljöföretag som är vårt signum, menar Hans
Ericsson.
Han förklarar att modulen har tagits fram i ett samarbete mellan Miele och SWATAB, som renar vattnet. Av tolv sålda moduler, har tio av dem gått till Böda Kronocamping där de används som personalboende.

När det gäller studentboenden kommer RA moduler att lösa krisen med boende och på köpet ge kommunerna en hyresintäkt genom att de leasas. Dessutom kan de byggas på så kallad ”prickad mark”.
– I Sverige saknas det idag minst 26 000 studentboenden. Det är givetvis en jättestor marknad. I dagsläget har vi tagit in ett offertvärde på flera miljoner kronor och hoppas komma igång med dem
efter årsskiftet, säger Hans Ericsson.
För att kunna fylla behovet av personal har företaget planer på att kunna anställa runt 14 personer, varav många av dem kan vara nyanlända och på så vis komma in i jobb.
– Jag har varit i kontakt med Arbetsförmedlingen och sett listor på vad de nyanlända arbetat med innan de kom till Sverige. Flera av dem har tidigare arbetat som ingenjörer
eller byggnadsarbetare. Det är ett samhällsengagemang som ligger till grund att vi vill bidra till integrationen. Tillsammans med övrig verksamhet i koncernen kommer vi att marknadsföra ett antal unika produkter och målsättningen är en lyckosam notering av aktierna, säger Hans Ericsson.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 10 januari 2019