Nybro Grus är en fabrik under bar himmel

  • nybro

Fabriker finns det gott om. Även utomhus. Som alla våra sågverk till exempel. Men en form av utomhusfabriker vi ofta glömmer bort att de finns, är de som håller på med bergtäkter, grus och sand.

Nybro/Tvärskog. Till väldigt mycket vi människor behöver går det åt en massa sten och sand. Till husbyggen, grunder, gjutning, vägbyggen, murning, asfaltering, plattläggning och anläggning av trädgårdsgångar. gräsmattor och idrottsanläggningar. Listan kan göras hur lång som helst, men vi kan slå fast att det här är material vi verkligen behöver. En som lever på att hantera sten och grus är Jonas Johansson, som är delägare och VD för Nybro Grus. Och han hamnade i branschen av en ren tillfällighet.

– 1958 startade min far Kenneth Johansson en täkt i liten skala tillsammans med sin morbror Ingvar Olsson på hans fars fastighet i Gårdsryd utanför Nybro. Där bröt man naturgrus fram till 1972 då verksamheten flyttade till Igersdela i Kalmar kommun och på 70-talet bildades Nybro Grus, som då utökats till fyra-fem anställda. Jag kom in som av en ren slump. Hade jobbat extra där på somrarna och sparade på så vis ihop så jag kunde köpa mig en moped, säger Jonas Johansson som började plugga en 4-årig teknisk linje på Åkrahällskolan och egentligen var skoltrött och inte alls motiverad att plugga.
– Sista året fick de en långtidssjukskrivning och eftersom de bara var fem i företaget, tänkte farsan att jag kanske kunde hoppa in. Jag slutade skolan den 1 juni 1981 och började tillfälligt i företaget. Den tillfälliga anställningen har jag fortfarande kvar, säger Jonas, som under de åren hunnit bli både delägare och VD i företaget.

År 1995 öppnade företaget också en bergtäkt i Brånahult utanför Nybro och 1998 utökades verksamheten ytterligare genom att en bergtäkt, Runtorp, övertogs från NCC. Tilläggas kan att som av en händelse bor idag Jonas i Brånahult. Bara ett stenkast från täkten.
Men redan 1990-91 hade ett generationsskifte gjorts, då även Jonas två yngre bröder, Mårten och Stefan kom med. Ytterligare moderniseringar gjordes 2003 med en helt ny anläggning med kross i Runtorp utanför Tvärskog. Sedan 2001 är det ett rent familjeägt företag som vuxit rejält och har idag 37 anställda med dotterbolag i Vimmerby. I Flivik i Oskarshamns kommun finns en täkt med ett transportband som sträcker sig ända ner till hamnen.
Nybro Grus är ett bolag som bryter och tillhandahåller berg- och grusmaterial såsom makadam, stenmjöl, sand, grus m.m. i de flesta storlekar till framförallt olika former av anläggningsarbeten. Arbetet sker huvudsakligen lokalt, i Kalmar län och med närheten till kusten gör att företaget även kan skeppa ut material på export bland annat via den egna hamnen.

Under alla åren har Jonas fått lära sig en hel del om geologi och miljö. Att driva en täkt innebär att känna till en massa lagar och bestämmelser och att noga undersöka för vad platsen är tänkt och vad för produkt som ska produceras. Söka platsspecifika egenskaper helt enkelt eftersom den typ av råvara som söks, måste finnas.
– Annars är det som vilken vanlig fabrik som helst, fast under bar himmel, säger Jonas fyndigt.
Han menar också att det gäller att lära sig en massa för att veta vad man sysslar med och med tiden få den erfarenhet man behöver ha.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 9 augusti 2019