Ny skola gör drömmen om nytt jobb verklig

  • stefanmats miran baftal and

I 1200 kvadratmeter av de gamla lokalerna i före detta Volvoverken i Kalmar, bedrivs sedan i januari yrkesskola. Movant är skolan för de som vill gå en praktisk yrkesutbildning med stora chanser att också få ett jobb efter avklarade studier och praktik.

Kalmar. I Sverige råder det brist på utbildad arbetskraft inom vissa branscher, bland annat byggbranschen, som de senaste åren genomgått en riktig boom. Här har den nya skolan Movant en viktig roll att fylla, både när det gäller att utbilda konkurrenskraftig arbetskraft, som att bidra till kompetensförsörjningen i Kalmarregionen.
Skolan erbjuder praktiska yrkesutbildningar inom kommunal vuxenutbildning, komvux och kommer erbjuda utbildningar inom el och energi samt bygg och anläggning. Vilket innebär att den som är vuxen och vill bli installationselektriker, betongarbetare, plattsättare, golvläggare, betongarbetare, snickare eller murare kan söka hit. Men fler utbildningar kan bli aktuella. Initialt under den här tiden som coronapandemin pågår, kommer det att finnas plats för 50 elever.

Jag träffar Lars Kvarnkullen och Mats Andersson som båda är bygglärare och väldigt positiva till skolan och deras motiverade elever.
– Det här är skillnad mot ett vanligt gymnasium. Här har vi nya intagningar varje månad. Eleverna kommer från Kunskapsnavet och vi tycker att vuxenutbildningen har vuxit enormt. Hit kommer övervägande de som vill skola om sig och ungefär hälften av dem har utländsk bakgrund, säger Lars Kvarnkullen.
Byggutbildningen är på 40 veckor och elutbildningen på 70 veckor. Cirka tio veckor är arbetsplatspraktik. De första ska ut på praktik nu i mars.
– Vi har börjat med el- och byggutbildningar, men ledningen vill att vi ska utvecklas och gå mot fler utbildningar. Vi har ju inte så mycket teori och får hjälp med svenskan av
lärare och specialpedagoger från Kunskapsnavet. Annars har våra elever lika många veckor byggämnen som elever på vanliga byggymnasiet, säger Mats Andersson.

Det här är den första renodlade byggskolan i Kalmar på vuxennivå och alla som jobbar här har själva erfarenhet. Det innebär att på skolan får eleverna grundkompetens för att söka lärlingsplatser under tre år, för att därefter vara fullfjädrade byggarbetare och elektriker. Rektor för skolan är Stefan Eriksson och han var även med när friskolan Praktiska Gymnasiet startade kurser i Kalmar 2005.
– Men jag har alltid tyckt att vi skulle ha en utbildningsplats bara för vuxna. Det har varit mycket att rådda med innan och vi har skapat ett bra samarbete med Kunskapsnavet, men nu är vi här, säger han med ett nöjt leende.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 4 mars 2020