Ny ordförande vill ha ett levande samhälle

  • jennyrydbergC

Centern i Emmabodas nya ordförande, 44-åriga Jenny Rydberg, värnar om miljön och möjligheten att göra egna val. Både när det gäller miljön, skolan och sjukvården.

Emmaboda. På sju år har Jenny gått från att bli politiskt aktiv centerpartist, till att bli vald som ordförande. För många hänger partifärg ihop med från uppväxttid och yrkesval, men för Jenny finns ingen särskild tradition hon följer och centerpartist blev hon först 2014. Jag hälsar på henne i den mysiga lägenheten i Emmaboda, för att få en bild av nya ordföranden. Min första bild blir en lättpratad, stilig tjej, som verkar stå stadigt med fötterna på jorden.
Efter att familjens lilla nakenhund fått skälla av sig lite på främlingen, förpassas den till ett annat rum och Jenny ber mig sitta ner i vardagsrummet.
– De flesta är ”röda eller blåa” och jag har väl alltid varit mer åt det blå hållet. Där jag jobbade fanns många från den röda sidan och det blev mycket diskussioner och debatter. Det var då jag på allvar började intressera mig mer och mer för politiken,
säger hon och häller upp nybryggt kaffe i kopparna.

Men det var först i samband med valet 2014 som hon började rösta på Centerpartiet.
– Jag gillade Annie Lööf och började läsa om partiet och upptäckte att det var mycket som jag inte vetat om deras politik, men som stämde in på min egen politiska agenda. Sedan bjöd jag in mig till en centerstämma och på den vägen är det, säger hon och skrattar.
Jenny är ursprungligen från Växjö, men flyttade som åttaåring med familjen till Bökevara ungefär vid Rävkullens festplats i Emmaboda kommun.
– Det var härligt att bo på landet och jag minns att jag var med och plockade potatis och tjänade mina första 20 kronor. Jag var mycket stolt att ha tjänat egna pengar och skaffade direkt ett sparkonto som jag satte in dem på.

Men någon bonde blev det inte av Jenny, trots hennes ansträngningar i potatislanden. Istället gick hon vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet, men började aldrig då jobba som undersköterska. Istället fick hon jobb som maskinoperatör på AMB industri, men när de varslade 60 personer sadlade hon om och plockade fram sina gamla kunskaper från skoltiden. 2008 började hon arbeta i vården och idag jobbar hon på ett särskilt boende i Långasjö där hon trivs fantastiskt bra.
Som ny ordförande vill Jenny kämpa för att det blir enklare för småföretagen, genom minskade regler och sänkta avgifter så att fler kan komma ut i
arbete.

– Fyra av fem jobb skapas av småföretagare. Barnen ligger mig också varmt om hjärtat. De är vår framtid och vi behöver satsa mer på dem. Målet är att våra ungdomar ska gå ut högstadiet med ett starkt självförtroende och en längtan att börja på gymnasiet. Men också att det finns något att hitta på, något att göra även på fritiden i kommunen.
– Socialdemokraterna hade styrt i Emmaboda i 24 år och det hade inte sparats något för framtiden, så det var en väldigt dålig ekonomi vi fick ta över, men som nu börjar bli riktigt bra. Vi går till val som Centerpartiet, men går gärna in och tittar på förslag från de andra partierna och vi pratar med alla. Är det bra förslag röstar vi på det vi tycker om.
Hon känner att det är spännande och kul att vara ordförande, men mycket att lära sig.
– Men jag har bra politiska medarbetare och jag gillar att de tror på mig och ger mig uppgifter. Partikamraten Johan Jonsson, som är kommunstyrelsens ordförande, är också så jättebra och lyssnar på alla.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela personporträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 25 mars 2021