Nanne och Kalmar FF gjorde en unik prestation

  • Nanne 1 kopia

Räddaren i nöden klarade av sitt uppdrag. Nanne Bergstrand såg till att Kalmar FF höll sig kvar i fotbollsallsvenskan.

Därmed kan ännu ett kapitel läggas till sagan om Nanne och Kalmar FF, en berättelse som till stor del handlar om framgångar. 

Faktum är att Nanne Bergstrand och Kalmar FF gjort något unikt i år. Inget annat lag har sedan man fick 16 lag i allsvenskan haft en så dålig inledning av serien och lyckats hålla sig kvar. När Nanne Bergstrand kom in som tränare efter tolv omgångar hade Kalmar FF åtta poäng. När det blev klart att man skulle hänga kvar utan att behöva kvala hade man tagit 24 poäng på 17 matcher med Nanne vid rodret. Hur var detta möjligt?

– Ska man vända en negativ trend måste man ha en strategi. När jag kom in var det viktigaste att skaffa framtidstro. Ett sätt är att skapa det är att se till att spelarna känner att det är vi som driver tempot i matcherna. Därför var det viktigt med den fysiska träningen i början. Samtidigt var transferfönstret öppet så vi kunde få in ett större urval av spelare.

Det var grunden. Sedan skulle man få ihop pusselbitarna till ett fungerande lag.

– Det gick överraskande snabbt. Det är inte bara att samla folk och tror att det ska fungera, men vi fick samarbetet att fungera väldigt snabbt. Vi fick ihop det gemensamma tänkandet. Det fanns en tydlighet om hur vi skulle spela och den har spelarna köpt. Det var en viktig pusselbit.

Nanne Bergstrand har klarat av den kortsiktiga uppgiften. Nu har han två år kvar på det nya kontraktet och det kommer att vara utmanande, det är han medveten om.

– Det finns inget självklart med att Kalmar FF ska ligga i allsvenskan. En stad av Kalmars storlek kan inte räkna med att alltid ha ett allsvenskt lag. Det här är det längsta sammanhängande period laget legat i högsta serien, 14 år. Nu gäller att få den att bli längre.

Nanne Bergstrand tror att det i Kalmar finns en kravbild på laget som inte är riktigt realistisk.

 

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 9 november 2017