Nanne går sin egen väg

  • Nanne Bergstrand på den lilla väg som bär hans namn. Den går till Kalmar FF:s träningsplaner , men det måste Nanne själv snart vänja sig av med. Foto: Joakim Carlsson
    Nanne

En era är över. Nanne Bergstrand lämnar Kalmar FF efter elva år som föreningens a-lagstränare.

Det borde ha blivit en kort intervju.

Nanne Bergstrand gjorde nämligen direkt klart att han inte kunde diskutera sin framtid, eftersom inget är bestämt kring den. Men det förflutna dög inte heller som samtalsämne: ”Jag är ingen nostalgiker och dessutom har jag dåligt minne numera”.

Ändå blev det ett samtal på en timme och 45 minuter, det vill säga lika länge som en fotbollsmatch inklusive paus.

Ingen paus

Den 57-årige fotbollstränaren verkar dock inte vara inställd på någon paus. Att starta om igen vid 57 års ålder bekymrar honom inte.

– Det där handlar om hur förändringsbenägen man är och vilken drivkraft man har att utvecklas. Ålder är bara siffror. Det är tankarna du har som räknas, hur mycket du brinner för det du gör.

Just hur man tänker har sysselsatt Nanne Bergstrands tankar mycket genom åren.

– Jag är mycket intresserad av hur hjärnan fungerar. Där finns en jättepotential.

Intresset för tankens kraft kom från ett TV-program, ”Fråga Lund”. Nanne Bergstrand såg hjärnforskaren David Ingvar besvara frågan vilken upptäckt inom hans område som hade störst påverkan inom idrotten.

Upptäckten skapar minnen

– David Ingvar sa då: ”Det är upptäckten att man kan skapa minnen av framtiden”. Det lät ju konstigt, tyckte jag, men hjärnan kan inte skilja en tänkt händelse och en verklig händelse. Jag trodde inte att det fungerade, men jag försökte att se mig själv leda ett fotbollslag på de mest anrika fotbollsarenorna i Europa. Tre år senare var jag på San Siro i Milano med Helsingborg och hade slagit ut Inter ur Champions League.

Sedan han kom tillbaka som tränare i Kalmar FF i slutet av 2002 har Nanne Bergstrand målmedvetet jobbat med spelarnas attityd och sätt att tänka.

– Vi arbetade varje försäsong med genom mental träning att skapa övertygelsen om att man kunde vinna. Det tog fem år innan vi tog SM-guld.

Människan tänker i bilder. Det kan man utnyttja till att skapa ett slags ”minnen av framtiden”.

Arbetar med processer

– I vänster hjärnhalva har vi något som heter realitetstestet som kollar av om det som påstås kan vara sanning. I avslappnat tillstånd försvinner den. Dessutom letar hjärnan efter information som passar in om man har ett tillräckligt starkt önskemål. Att vinna SM är vanligtvis ett väldigt starkt önskemål hos fotbollsspelare.

Så byggs ett minne av det spelaren vill uppnå och ger stark motivation. Nanne Bergstrand menar att det enda han gör är att medvetet arbeta med en process som pågår hela tiden hos människor.

Han försöker bara att få spelarna att stoppa in positiva bilder i hjärnan.

– Ofta stoppar vi in det vi är rädda för eller inte vill tänka på. Om jag säger ”tänk inte på en orange apelsin”, så ser du den framför dig direkt. Samma sak är det om man säger till fotbollsspelare ”vi får inte ramla ut ur serien”. Därför behöver man bilder av att det går bra. Vi pratade aldrig om mål, utan bara i bilder, vad vi ville se hända.

Rädsla är fienden

Det handlar mycket om att arbeta bort fruktan för misslyckanden.

– Rädslan är människans största fiende och därmed också organisationers största fiende. Man ska aldrig prata om att det krävs 30 poäng för att vi ska klara oss kvar i serien. Vi ska istället prata om framgångar. Sedan är det en annan sak att vi svenskar mår bäst av att ligga lågt utåt, men det hindrar inte att man ha höga mål inåt.

Nanne Bergstrand menar att fotbollen borde dra mer nytta av forskning om hur hjärnan fungerar.

– Fotbollspelare är inte bra på att hantera motgångar idag. Den kognitiva utvecklingen skulle kunna vara mycket bättre. Men det krävs att det drivs som en idé i en förening, ett arbetssätt. Så långt har vi inte kommit i Kalmar FF. Det finns mycket man kan göra som kan få effekt, men fotbollen är så otroligt traditionell. Man kör gärna i gamla hjulspår när det gäller sättet man jobbar på. Jag tycker att måste vara nyfiken.

Nanne Bergstrand har vid sidan av tränarjobbet också varit en eftersökt föreläsare när det gäller just de här sakerna.

– Jag har försökt öppna ögonen hos folk för att det finns en annan värld som vi kan använda.

Men att öka på den verksamheten när han lämnar Kalmat FF är inte aktuellt.

– Nej, det håller jag på att dra ner på. I det korta perspektivet är det inget alternativ till att arbeta som tränare.

Misstolkad som butter

De framgångsrika elva åren i Kalmar FF har gjort Nanne Bergstrands ansikte känt. Men att folk känner igen honom och har åsikter om det han gör, stör honom inte nämnvärt.

– Jag vet inte vilken bild andra har av mig. Jag tror den är olika för olika människor. Vi speglar oss i andra människor, så det beror mycket vem det är som har bilden.

Han medger dock att det funnits ögonblick då han tyckt att mediabilden av honom varit felaktig.

– Jag är en reflekterande person som går och tänker mycket och det misstolkades ibland som att jag är en butter människa. Det är väl det som jag kan känna har varit lite felaktigt. Samtidigt kan jag förstå hur den har uppstått.

När Nanne nu lämnar Kalmar FF, hävdar han att han gör det för att söka nya utmaningar. Helst vill han träna ett lag som kan gå till Champions League och han vill kunna arbeta långsiktigt, som han fått göra i Kalmar. Nanne utesluter inte heller att han en dag kommer tillbaka till Kalmar FF igen och menar att det vi ser när han lämnar inte alls är ett slut.

– Det finns inga slut. Det är bara början på något nytt.

Joakim Carlsson