Myra – stjärnskottet som vågar gå sin egen väg

  • MyraGranberg

– Jag värdesätter min integritet och vill inte bli alltför styrd i hur jag ska låta. Jag har alltid haft känslan av att vara en underdog, säger Myra som 2018 fick ett stort genombrott med Tills mitt hjärta går under.
Hon skriver inte bara åt sig själv utan också åt andra. För drygt ett år sedan skrev hon kontrakt med Sony music. 26-åriga Myra är nominerad i två kategorier på P3 Guldgalan 2021: Framtidens artist och Årets pop. Dessutom är hon nominerad till Årets genombrott på Musikförläggarnas pris 2021.
Men vägen dit har inte varit spikrak. Hon växte upp i Nybro, men kände sig ofta utanför, var inte populär bland klasskamraterna.
– Jag var kortvuxen och spenslig och kände mig akward. Mitt skrivande började när jag var liten, då skrev jag texter och dikter. Det var ganska mörka texter, det handlade mycket om att jag ville skriva av mig. Jag hittade gamla texter i samband med en flytt och får säga att de är ganska mörka. Ingenting jag skulle visa för någon annan,
Tills mitt hjärta går under har spelats över 29 miljoner gånger på Spotify. Men Myra Granberg tar den siffran med ro.
– Mmm, det känns ju coolt såklart och det ser ju bra ut på Spotify, Det innebär att jag har en större publik som jag kan kommunicera med. Men siffran betyder inte så mycket utan det känns mycket större när man får möta en publik, fast det har ju inte blivit mycket av den varan i år. Men när man känner att man kan påverka och inspirera andra, då blir det mäktigt.
Under några stekheta sommardagar 2018 skrev Myra Tills mitt hjärta går under. När låten var klar insåg hon att den var en kärleksförklaring till hennes lillasyster.
– Det var både att jag skrev den till henne och på samma gång var den något jag själv behövde höra. Hon har precis som jag haft det ganska tufft och jag har velat vara där för henne, men eftersom jag flyttade hemifrån tidigt har vi bott i olika städer. Men sommaren 2018 bodde vi nära varandra och då väcktes känslan att jag ville förmedla något till henne.
– När jag skriver låtar kan det vara spontana saker som ger inspiration, andra gånger är det sådant jag länge gått och grubblat över. Vänner, familjen och kollegor inspirerar mig. Händelser som de varit med om kan ligga till grund för en låt.
Det var 2015 som Myra släppte sin första singel, Älska mig. Samma år antogs hon till låtskrivar- och producenthögskolan Musikmakarna och fokuserade ett par år främst på att skriva och producera låtar. Under gymnasietiden på Stage4You i Torsås grundade hon Pankbanken tillsammans med artisten Robinholta och under två år hann duon med mycket, bland annat var de förband åt Kapten Röd och Syster Sol.
I våras var Myra förband till Miss Li och för henne själv väntade en minst sagt fullspäckad sommar med spelningar. Men efter turnén tog det tvärstopp på grund av pandemin.

Janne Adeen  

Foto. Amanda Nilsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 14 januari 2021