Myntsamlandet blev början till en 50-årig affärshistoria

  • _MG_4582

Mångsysslare. Det är verkligen vad man kan kalla Stig Enström. Hans 50 åriga erfarenhet av silvermynt och guldsmycken har parallellt följts av matematikstudier, historia, författarskap och humorspridning.

Kalmar. Tre dagar i veckan är Smycken och Antikt i Kalmar öppet. Ungefär som det varit sedan starten, 1970. Företagets namn har däremot ändrats flera gånger. Från första namnet Kulans mynthandel, till Kalmar mynthandel och Kalmar mynt och ädelmetall till nuvarande Smycken och antikt. Grundaren, Stig Enström, är den som än idag driver företaget.
– Det är lindrigt, inte något speciellt tungt arbete. Och numera har jag mycket värderingar, säger Stig Enström.
Han är 72 år fyllda, därav att han skojar lite när han säger att ”tre dagar i veckan” och ”ett lindrigt jobb” är lagom.
– Under pandemin har jag däremot inte märkt någon nedgång. Många har nog suttit hemma och sorterat saker och arvegods som de länge funderat på  har något värde.
För många har sista året kommit in till Stig för att få diverse saker värderade.

Något han lärde sig snabbt är att inget föremål har ett högre värde än vad någon vill betala.
– Många kommer in och tror eller har hört mycket om sina saker. De tror de har ett ovanligt föremål, men som inte visar sig vara så värdefullt. Jag har nog gjort ganska många besvikna under åren.
Värderingar och bedömningar är en viktig del av dagens verksamhet. Liksom att han köper in guld och silver i alla former. Men när Stig drog igång allt, för 51 år sedan, var det fokus på samlarmynt.
– Min biologiska far bodde i Borås, och jag var där efter att han hade dött. Jag gick förbi Björnssons mynthandel. ”Wow, dit måste jag gå in”, tänkte jag.

Stig hade i samma veva som fadern dog, börjat samla på mynt. Det intresset i kombination med att han blev god vän med mynthandlaren Björnsson, gjorde att han startade en egen firma, fast i Kalmar.
– Jag bodde ju i Kalmar. Jag har bott här sedan jag var fyra år. Jag är vad man kallade oäkting, mamma och pappa inte var gifta. Vi flyttade från Borås när mamma träffade sin nya man.
Kulans mynthandel, som var första företagsnamnet, låg på Norra Långgatan, i kvarteret Kopparslagaren. Efter tre lokalflyttar, alla på adresser i centrala Kalmar, hamnade företaget i nuvarande hus, Kullzénska huset.
– Huset skulle ut på auktion via Allmänna arvsfonden. Jag och Ulf Nyblom, som drev en väskaffär, letade efter nya, egna lokaler. Vi blev intresserade av huset och började räkna på hur mycket vi skulle ha råd att betala för det.

Lite tur, både för fastigheten och affärsmännen, var att huset bara dagen innan auktionen blev K-märkt. Många byggherrar som tänkt riva huset och bygga nytt, drog sig ut. När auktionen var avklarad var Stig och Ulf de nya ägarna. Idag är det dock Stig som ensam äger fastigheten.
– Köpet skedde 1988, och till en början var vi fullt upptagna med att planera våra egna lokaler. Men ganska snart började vi prata om att göra om övervåningen till café.
Planerna landade i Kullzénska caféet som öppnade på 90-talets början, i gott samarbete med Tina Hansson.
– Vi var noga med att bevara huset och kulturen. Vi åkte på auktioner och köpte möbler och möblerade i olika stilar, som allmogerummet, engelska rummet med mahogny och ett rum i gustaviansk stil.
Stig tillägger.
– Till en början vällde det in folk, vi trodde de var nyfikna att se var Signe och Henning Kullzén hade bott. Men, det slutade aldrig komma kunder, de bara fortsatte komma.

Lina Watanen

Läs hela personporträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 2 september 2021