Monicas kärlek för växter inspirerar andra

  • monicajDSCN9605 (kopia)

Monica Johnsson är tjejen som växte upp på en bondgård i Bläsinge på Ölands östra sida, men hamnade så småningom i Nybro, där hon genom åren hjälpt till att försköna och sprida blomsterglädje. I hennes eget Växtrike finns blommor och andra växter för hela säsongen, men också vackra saker att inreda hemmet med. 

Monica har alltid varit intresserad av det som växer, men när hon flyttade till Nybro var det som dagbarnvårdare hon började jobba. Intresset för blommor höll dock i sig och när hon började göra vackra eternelluppsättningar spred sig ryktet snabbt och hon fick kontakt med dåvarande ägarna till Växtriket och blev erbjuden säsongsjobb. Och prata om kärlek vid första ögonkastet, men så var det!

– Efter bara någon dag på det nya jobbet kände jag att det här stället ska jag ha. Efter tio år blev jag först delägare. Det var tufft i början men det kändes tryggt att ha en van hand vid min sida. Så efter ytterligare fem år, närmare bestämt 2014, tog jag över hela verksamheten själv, säger Monica som tycker det är skönt att få bestämma själv och som snart visade att hon ensam kan sköta ett företag. 

Till sin hjälp har hon två anställda och inriktningen är inte längre bara på växter, utan också mer och mer på inredningsdetaljer till hemmet.

– Förr var allt mer säsongsbetonat och man satte rosor, träd och buskar på hösten. Numera är det mesta krukodlat och det som förr oftast planterades på hösten, sätts istället idag på våren. Många unga som har trädgård har ofta inte det intresset som fanns förr, att det ska var planteringar överallt. Det blir mer en kruka här och där. Däremot satsar de mer på snittblommor. Det är något som folk unnar sig allt mer.

Så verksamheten som en gång var mer en traditionell handelsträdgård för uteväxter, är idag mer som en året runt-butik med växter, krukor och tillbehör och lite av en upplevelsevärld för de som älskar blommor och det vackra, med tillgång till ett fullt sortiment av perenner, rosor, buskar och träd. 

Med rötterna på en bondgård har Monica alltid varit van att hugga i och arbeta hårt. Det har säkert bidragit till att företaget går bra, trots tider då många handelsträdgårdar har fått stänga eftersom det idag går köpa växter i snart sagt varenda livsmedelsbutik.

Kunderna är glada och många privatpersoner och företag beställer blomsteruppsättningar. Till kyrkan levererar hon tillexempel ofta kyrkobuketter och gravdekorationer. 

 

Ann-Helén Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 13 juni 2019