Moa blir Hilma när hon släpper sin singel

  • MoaDSCN4863 (kopia)

För sex år sedan blev Alsterbrotjejen Moa Erlandsson, tillsammans med systern Matilda, uttagen till P4 Kalmars deltävlingar av Svensktoppen nästa. Nu släpper hon sin första singel, men då under namnet Hilma

Då hade systrarna ända sedan de var små uppträtt tillsammans med sina kusiner på olika släktkalas och fått en del uppdrag att spela och sjunga på fester, dop och andra musikevenemang. Båda hade sjungit i barnkör och senare i fyrstämmig kör. Sommaren 2017 var Moa en av tolv bidrag som togs med att uppträda på Larmtorget i Kalmar. Nu ger hon ut sin första skiva.

Jag träffar Moa hemma i  lägenheten i Nybro, där hon numera bor, och får veta att hon förutom att hon är sångerska och låtskriverska också är utbildad undersköterska.

– Jag jobbar egentligen på Fröjdekulla, men har varit tjänsteledig ett par år för att gå musikkurser på Högalids folkhögskola. Nu är det en tvåterminers
utbildning som heter ”Musik på scen” med musikprojekt, ensemblespel, gruppledning,
instrumenthandledning, musikteori, kultur och samhälle, men också teater och drama. Snart är jag klar och i juni är meningen att jag ska börja jobba igen.

Men först, närmare bestämt i fredags, släppte Moa sin första singel, Breathing is harder in space. En poplåt som handlar om hur lätt det är att ändra sig själv för någon annan i en relation och tappa bort sig själv. 

– Låten skrev jag vid ett piano på Högalids Folkhögskola i Smedby, när frasen “breathing is harder in space” plötsligt kom upp och jag tyckte det kunde bli en låt av den, säger hon och spelar upp den färdiga versionen i sin
mobil. 

Moa bjuder på kaffe och pratar lite om hur det vara att växa upp i Alsterbro, där hon gick i en skola som hon tyckte väldigt mycket om. Hon bor numera i Nybro, men hjärtat klappar fortfarande mest för Alsterbro, där hon också har sitt jobb.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 20 maj 2020