Mjölkbonde som vill ha flera ben att stå på

  • anna

Anna Carlevad är mjölkbonden som vill ha flera ben att stå på. Nu driver hon en gårdsbutik och mjölk från hennes gård säljs i en automat på Ica i Ljungbyholm, bara åtta kilometer bort.

Vassmolösa. Kunden får köpa en enliters glasflaska, de finns i butiken.
– Flaskan kostar tio kronor och det är bara att diska den så kan man återanvända den precis hur många gånger som helst. Det gäller bara att man kommer ihåg att ta med sig flaskan när man går till affären för att handla mjölk, säger Anna Carlevad.
Mjölken är fetare, mer gräddaktig, än vanlig mjölk.
– Den ligger mellan 4,2 och 4,5 procent, det skiftar lite dag för dag. Men jämför det med den röda mjölken som håller 3 procent. Den här mjölken smakar mer som mjölk gjorde förr.
Anna säljer också opastöriserad mjölk på gården, men själv föredrar hon den pastöriserade.
– För att den är godare, sötare.
Efterfrågan på mjölken från Anna Carlevads gård går upp och ner. Inför julen är det hårt tryck.
– Då vill alla ha den till julgröten. En dag sålde vi 150 liter mjölk.  Annars säljer vi mellan 25 och 50 liter på en dag. Det är svårt att veta på förhand hur mycket som ska gå år och det komplicerar det hela eftersom mjölk är en färskvara. Men vi hoppas att efterfrågan ska öka gradvis. Det är därför som vi gör det här, detta är en långsiktig satsning.
Resterande mjölk från gården säljer Anna Carlevad på traditionellt sätt.
När Anna Carlevad och Anders Larsson, handlaren på Ica Stinsen i Ljungbyholm började diskutera ett samarbete åkte de till Borås och besökte  en butik som hade installerat en mjölkautomat.
– Vi var även hos bonden i Borås och tittade på hans mejeri och fick tips på vad vi skulle tänka på. Men man måste ha tålamod. Från det att Anders och jag bestämt oss för att göra den här satsningen till dess att allt var klart tog det ett år.
Anna Carlevad lät bygga ett mejeri hemma på gården, det kostade några hundratusen.
– Närproducerat ligger i tiden, många vill veta var maten kommer ifrån. Vi som driver mindre gårdar behöver finna nya ben att stå på. Detta är ett sätt.
Anna Carlevad är uppvuxen på gården och driver den tillsammans med sin sambo Martin, som är uppvuxen på en gård på Öland. På gården finns i dag 70-80 mjölkkor, höns, ankor, får, vaktlar, katter och hundar. När höstkylan lägger sig över trakten innebär det också färre ägg. Rashönsen slutar helt och hållet att lägga ägg och värphönsen lägger färre ägg än vanligt.
– Ett litet tips till den som tycker om att baka. Om man använder ankägg i sockerkakan blir det extra fluffig och fin, säger Anna.
På julafton 2016 slog Annas gårdsbutik upp dörrarna för första gången. Butiken är i inrymd i en friggebod som rymmer bra mycket mer än man kan tro.

Janne Adeen

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 8 februari 2018